Leerlingbespreking

Tijdens leerlingbesprekingen bespreekt het docententeam hoe de leerling ervoor staat. De coach kan dit terugkoppelen aan leerling en ouders tijdens driehoeksgesprekken. Indien nodig kan extra hulp worden aangeboden aan de leerling en een persoonlijk plan worden opgesteld.

Met deze aanpak streven we ernaar om een gedetailleerd en actueel beeld te krijgen van de voortgang van elke leerling, wat ons in staat stelt om gericht en effectief ondersteuning te bieden.

Laptop op school

Werken met een laptop tijdens schooltijd is praktisch en leerzaam. Hoewel de laptop jouw eigendom is, willen wij als Veluws College toch graag wat adviezen geven om er verstandig mee om te gaan.

Met jouw laptop kun je altijd gebruikmaken van ons draadloze netwerk. Het Veluws College heeft er voor gekozen om geen enkele website af te sluiten. Niet alleen omdat dit vaak lastig is, maar vooral omdat we het belangrijker vinden dat leerlingen leren omgaan met deze vrijheden dan ze te verbieden. Jij beslist dus wat er met jouw laptop gebeurt, welke sites je bezoekt, welke software je downloadt en wie jouw laptop mag gebruiken.

Als je een laptop tijdens de les voor andere doeleinden gebruikt of jouw laptopgebruik wordt als storend ervaren dan mag de laptop in beslag genomen worden door de betreffende docent. De docent levert jouw laptop dan in bij het infopunt waar je deze na je laatste lesuur kan ophalen. Daarnaast krijgen je ouders een mail waarin we wijzen op deze schoolafspraak en waarin we verzoeken om het storende gebruik met jou te bespreken.

Mobiele telefoon op school

Het gebruik van de mobiele telefoon is niet toegestaan in het leslokaal. Je houdt je aan de volgende huisregels:

Bij overtreding kan de telefoon of de geluidsdrager in beslag genomen worden door de lesgevende docent. De docent levert jouw telefoon na de les in bij het infopunt, waar je deze na het laatste lesuur van die dag kan ophalen. Daarnaast  wordt er een mail waarin we wijzen op deze schoolafspraak naar je ouders gestuurd met het verzoek deze overtreding met jou te bespreken.  Leerlingen zijn in noodgevallen via de receptie bereikbaar.

In alle lokalen hangt een telefoontas. Kies je ervoor hier geen gebruik van te maken dan is het raadzaam je telefoon gedurende de lessen in je kluis te leggen.

Nationaal Plan Onderwijs (NPO) – 2024-2025

 

Formulieren aanvraag verlof

 

Aanvraag-extra-verlof-beroep-ouder

Aanvraag-gewichtig-extra-verlof-ingevolge-Leerplichtwet

 

In de leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. In een aantal gevallen is er een uitzondering op deze regel mogelijk, maar iedere school is daarbij gehouden aan de regels die de leerplicht hieraan stelt. Op Walterbosch hebben we een infopunt waar leerlingen en ouders terecht kunnen met vragen over verzuim en verlof. Dit is ook de plek waar u een ingevuld verlofformulier naar mailt om behandeld te worden. Er gelden wel een aantal regels omtrent een verlofaanvraag, namelijk:

 

 

Anti-pestprotocol

Op het Walterbosch wordt de komende jaren bij pesten

het Anti-Pestprotocol gehanteerd. De anti-pestcoördinatoren zijn:

Nationaal Plan Onderwijs (NPO) – 2024-2025

NPO schooljaar 2024/2025

Het komende schooljaar hebben we voor het laatste jaar NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs). Het geld wordt in het schooljaar 2024/2025 op een iets andere manier besteed dan de afgelopen jaren.

De NPO-hulplessen blijven bestaan, maar worden voor het grootste gedeelte aanbod gestuurd. In de lessenverdeling zijn voor bepaalde vakken alvast wat extra uren opgenomen. Via de vakdocent kunnen leerlingen zich in het schooljaar 24/25 aanmelden. Hieronder staat een overzicht van de NPO-hulplessen die sowieso gegeven worden.

Naast de aanbod gestuurde lessen zal er bij de driehoeksgesprekken wellicht ook nog andere vakken naar voren komen. Als er genoeg leerlingen voor een bepaald vak zijn dat nog niet wordt aangeboden dan kan deze alsnog worden gegeven. Hiervoor wordt dan een beroep gedaan op onze eigen docenten en eventueel op externen.

Daarnaast wordt het geld gebruikt voor een duurzame inzet. Denk daarbij aan inzet voor extra ondersteuning voor de examenleerlingen en investeringen in basisvaardigheden. Ook wordt Piece of Kate ingezet voor de examenleerlingen (cursus over stress, mindset en plannen), mazl (meer aandacht voor zieke leerlingen), examentraining, activiteiten voor de introweek en groepsvorming in de coachklassen.

 

 

 

Coaches

Schooljaar 2024-2025

Coaches VWO Erasmus

Coaches klas 1HA

Coaches klas 2HA

Coaches klas 3

Coaches klas 4

Coaches klas 5

Coaches klas 6V

Docenten

Een grote groep docenten verzorgt dagelijks de lesuren op het Walterbosch. In het overzicht staan de namen van de docenten en het vak waarin zij lesgeven. Ook staat de afkorting die gebruikt wordt in het rooster vermeld bij de docent.

overzicht docenten

Ondersteunend onderwijzend personeel (OOP)

Binnen het Veluws College Walterbosch is een grote groep ondersteunend personeel aanwezig. Deze medewerkers ondersteunen daar waar nodig is. Zo verzorgen de conciërges allerlei zaken op facilitair gebied en ondersteunen de medewerkers administratie het managementteam. Maar er zijn ook OOP-medewerkers die leerlingen helpen bij hun schoolwerk, zoals technisch onderwijs assistenten (toa); medewerkers infopunt, studiecentrum medewerkers en de decanen. En het Walterbosch heeft een ondersteuningsteam, dat speciaal is aangesteld voor het begeleiden van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

overzicht OOP

Visie Veluws College Walterbosch

Waartoe en hoe geven we onderwijs?

  1. Wij willen leerlingen ontwikkelen tot zelfbewuste en zelfstandige aanstaande HBO- of WO- studenten. Dat betekent dat in de onderbouw de volgende vragen centraal staan: “Wie ben ik?” en “Wat kan ik (goed)?” In de bovenbouw staan daarnaast de volgende vragen centraal: “Hoe verhoud ik mij tot de echte wereld?” en “Hoe oriënteer ik mij op studie en beroep?”
  2. Leerlingen en docenten communiceren vanuit een authentieke en gelijkwaardige dialoog, waarin persoonlijke aandacht en tijd voor elkaar nemen de basis is.
  3. Wij gaan uit van een constructivistische leertheorie; we sluiten aan bij waar leerlingen al zijn qua kennis en vaardigheden of bieden juist geheel nieuwe kennis en vaardigheden aan. We laten  leerlingen actief kennis construeren door hen te laten denken en reflecteren vanuit hun nieuwsgierigheid.
  4. Leerlingen onderling van en met elkaar laten leren is de basis van veel  leeractiviteiten omdat dit minstens zo effectief is als leren van de docent die instructie geeft.
  5. Docenten zijn nieuwsgierig naar het leerproces van de leerlingen en hun leerstrategie en zijn in staat om hun leerproces te verbeteren.
  6. Leerlingen worden met behulp van een bekwame ander tot leren gebracht die hen prikkelt, stimuleert en uitdaagt.

 

Visie LOB

Visie loopbaanoriëntatie en – begeleiding 2020-2024

Toetstijden verlengers

 toetstijden toetstijden verlengers
 toetsuur 1 08.30-09.20 08.20-09.20
 toetsuur 2 09.30-10.20 09.30-10.30
 toetsuur 1, 2 08.30-10.10 (toets 100 min) 08.20-10.20 (toets 100 min)
 toetsuur 3 10.30-11.20 10.40-11.40
 toetsuur 4 11.30-12.20 11.50-12.50
 toetsuur 3, 4 10.30-12.10 (toets 100 min) 10.40-12.40 (toets 100 min)
 toetsuur 5 12.40-13.30 13.10-14.10
 toetsuur 6 13.40-14.30 14.20-15.20
 toetsuur 5, 6 12.40-14.20 13.10-15.10
 toetsuur 7 14.40-15.30 15.30-16.30

 

Verzuim en Verlof

 

 

 

Ongeoorloofd verzuim, te laat komen, maatregelen

Ongeoorloofde uren

De aan- en afwezigheid van de leerlingen wordt geregistreerd in SOMtoday, ons leerlingadminstratiesysteem. Als er geen verlof is aangevraagd en een leerling is afwezig dan markeren wij dit als vermoedelijk ongeoorloofd verzuim. Wij zullen de leerling dan zo spoedig mogelijk oproepen om navraag te doen over de afwezigheid. Als er geen goede verklaring is dan wordt het als ongeoorloofd verzuim gezien en worden hier strafuren voor afgesproken. Verlof dat achteraf gemeld wordt, wordt als ongeoorloofd absent gezien. De maatregel(en) die afgesproken worden spreken we aan het begin of aan het einde van de lesdag af. Afhankelijk van het aantal ongeoorloofde uren (OG-uren) dat een leerling heeft, zal de strafmaat oplopen.

Te laat komen

Van leerlingen verwachten wij dat ze op tijd in de les zijn. Natuurlijk kan er altijd iets zijn waardoor dit niet lukt. Daarom dient een leerling altijd een te laat briefje bij het infopunt te halen alvorens naar de les te gaan. Als er verlofaanvraag is geweest of een andere goede reden dan wordt het een melding “te laat met reden”. Als er geen goede verklaring is dan zal dit een melding “te laat zonder reden” worden. Daarbij gaan we er ook vanuit dat het een keer kan gebeuren maar als het vaker gebeurt dan moet een leerling zich de volgende lesdag een half uur voor lesaanvang melden. Mocht een leerling vaker te laat komen dan zal de strafmaat oplopen. Te laat komen zonder een geldige reden is ongeoorloofd verzuim.

Oplopend ongeoorloofd verzuim

Ongeoorloofd verzuim is iets wat we als school niet willen. Om die reden gaan we altijd met een leerling in gesprek als er een vermoeden is van ongeoorloofd verzuim. Als dit verzuim oploopt dan zijn er bepaalde signaalmomenten waarop wij de mentor en de ouder informeren. Bijvoorbeeld bij drie meldingen ongeoorloofde uren en bij een derde en zesde melding te laat komen zonder reden. Daarnaast zijn wij genoodzaakt om bij oplopend verzuim de leerplichtambtenaar te informeren.

Overige maatregelen

Binnen onze school gelden er verschillende regels en afspraken waarvan wij verwachten dat leerlingen zich daaraan houden. Mocht dit niet lukken dan spreken wij leerlingen hierop aan. In veel gevallen blijft het bij een verzoek, maar bij herhaling of bij een bewuste schending van onze regels en afspraken kan het zijn dat we een leerling na schooltijd corvee laten doen.

Afwezig bij afgesproken maatregelen

Als een leerling een strafuur of strafcorvee heeft dan verwachten wij dat deze afspraak wordt nagekomen aangezien dit samen de leerling is afgesproken. Er volgt automatisch een verdubbeling van de maatregel als de leerling deze afspraak niet nakomt zonder geldige reden.

 

Open dagen en meeloopdagen bezoeken

Leerlingen uit de voorexamen- en examenklassen mogen verlof aanvragen voor het bezoeken van open dagen, voorlichtingsdagen en/of doe- of meeloopdagen in het vervolgonderwijs. 

Verlof dient minimaal twee (werk)dagen van tevoren schriftelijk aangevraagd te worden. Bij een minderjarige leerling vraagt een ouder het verlof aan, ben je 18 jaar of ouder dan mag je dit zelf doen. Voor het aanvragen van verlof kan er gebruik worden gemaakt van het aanvraagformulier kort verlof maar een eigen geschreven verzoek volstaat ook. Vermeld dan duidelijk voor- en achternaam, klas,  verlofreden en -datum. 

Kortdurend verlof

Voor de onderstaande verlofmogelijkheden mag de melding via uw inlog in Somtoday gedaan worden:

Bij alle andere redenen verzoeken wij u dringend de app niet te gebruiken, maar de verlofaanvraag schriftelijk in te dienen bij het infopunt.

 

Als je door acute klachten onverwachts naar de huisarts, tandarts of orthodontist moet, mag één van je ouders ’s morgens voor 8.15 uur de afspraak telefonisch doorgeven, via het algemene telefoonnummer (tel. 055- 3579825), als je niet voor die tijd op school komt. Kom je wel eerst naar school dan mag je voor je afspraak even met je verlofaanvraag bij het infopunt komen.

Contact met het infopunt

Op Walterbosch hebben we een infopunt waar leerlingen en ouders terecht kunnen met vragen over verzuim en verlof. Leerlingen melden zich daar als ze ziek zijn en naar huis willen, uit de les verwijderd zijn, als ze te laat zijn of andere vragen hebben. Bij het infopunt worden ook de verlofaanvragen verwerkt.

Leerlingen kunnen meerdere redenen hebben om niet aan lessen mee te doen.  Afwezig zijn zonder dit vooraf te melden of  wegblijven zonder geldige reden mag nooit. Als een leerplichtige leerling zonder toestemming afwezig is wordt dit als ongeoorloofd verzuim aangemerkt.

Verlof- en verzuimmeldingen dienen schriftelijk gedaan te worden.
Bij een minderjarige leerling vraagt een ouder het verlof aan, ben je 18 jaar of ouder dan mag je dit zelf doen. Voor het aanvragen van verlof kan er gebruik worden gemaakt van een standaardformulier (zie verlofsoorten in de schoolgids) maar een eigen geschreven verzoek volstaat ook. Vermeld dan duidelijk voor- en achternaam, klas, verlofreden en -datum. De schriftelijke aanvraag mag in de brievenbus in de centrale hal of bij het infopunt afgegeven worden.

Voor vragen over absentie kun je terecht bij het infopunt (kamer 178). Mochten leerlingen of ouders een vraag hebben dan kan ook contact opgenomen worden via onderstaand mailadres.

Wanneer een leerling absent gemeld moet worden, kan de ouder dit melden via Somtoday. 

Contactgegevens infopunt:

Voor algemene zaken neemt u contact op met de receptie: 055-3579825

Verwijderd uit de les

Als een docent een leerling verzoekt om de les te verlaten dan dient deze zich altijd te melden bij het infopunt. Bij het infopunt krijgt de leerling een reflectieformulier dat ingevuld dient te worden. Aan het einde van de les bespreken de docent en de leerling het voorval en maken hier afspraken over. De leerling levert het formulier dan weer in bij het infopunt.

Als een leerling gedurende het schooljaar drie maal verzocht wordt de les te verlaten dan informeren wij de ouder hierover met het verzoek dit met de leerling en eventueel met de mentor te bespreken. Gebeurt het daarna nog vaker dan kan het zijn dat de leerling samen met de ouder door de mentor en de docentteamleider uitgenodigd worden voor een gesprek om verder herhaling te voorkomen en afspraken te maken.

 

Langdurig lesverzuim en bijzonder verlof

De Leerplichtwet noemt een aantal redenen op grond waarvan een leerling beroep kan doen op vrijstelling van lessen:

 

Bijzonder verlof vanwege gewichtige omstandigheden:

Er kan in bepaalde situaties verlof worden verleend op grond van “andere gewichtige omstandigheden”  (Conform art. 11 sub g en art. 14 van de leerplichtwet). Het verlof dient, indien mogelijk, minimaal 4 weken voor de verlofdatum schriftelijk aangevraagd worden met het Aanvraag-gewichtig-extra-verlof-ingevolge-Leerplichtwet Dit formulier mag worden afgegeven bij het infopunt (k 178 of worden verstuurd naar [email protected]
Er kunnen voorwaarden worden gesteld aan het verlof zoals bijvoorbeeld het (achteraf) tonen van bewijsmateriaal.

In de volgende gevallen kan er verlof worden aangevraagd:

Wij kunnen en mogen geen bijzonder verlof  verlenen voor:

U ontvangt bericht of het verlof is toegekend of is afgewezen. Als een verlofaanvraag is afgewezen en u bent het hier niet mee eens, dan kan hier bezwaar tegen aangetekend worden.

Als er geen toestemming wordt verleend voor verlof en de leerling is toch afwezig in de gevraagde periode dan zal er een melding van luxeverzuim worden gedaan bij de leerplichtambtenaar.
Na onderzoek door de leerplichtambtenaar kan deze tot de conclusie komen dat het verzuim ongeoorloofd is en kan er een proces verbaal worden opgemaakt.

Bijzonder vakantieverlof

Vrijstelling vanwege vakantie buiten schoolvakanties vanwege het beroep van één van de ouder(s)/verzorger(s) kan eenmaal per schooljaar verleend worden voor ten hoogste 10 dagen. Het verlof dient minimaal 4 weken voor de verlofdatum schriftelijk aangevraagd worden (Aanvraag-extra-verlof-beroep-ouder). (conform artikel 11 onder f en artikel 13 van de leerplichtwet) De verlofaanvraag kan afgegeven worden bij het infopunt (kamer 178) of worden gemaild naar [email protected]  Het infopunt zal u informeren of het verlof is toegekend of afgewezen.

Er moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

De verlofaanvraag kan afgegeven worden bij het infopunt (kamer 178). De schoolleiding zal u informeren over het toekennen of afwijzen van het verlof.

 

Ziek- en betermelden

Ziek melden

Ben je ziek en kun je niet op school komen? Als je een minderjarige leerling bent, moet een van je ouders je ‘s morgens voor 8.15 uur ziek melden. Dit kan via Somtoday. Aan het begin van het schooljaar ontvangen alle ouders informatie over hoe je absent gemeld kan worden. Als je 18 jaar of ouder bent, is het alleen mogelijk je telefonisch ziek te melden via het algemene nummer van school. (055-3579825).

Beter melden

Het is niet nodig de leerling beter te melden.

 

Ziek melden tijdens de lesdag

Wanneer een leerling tijdens de lesdag ziek naar huis wil gaan dan dient de leerling zich altijd te melden bij het infopunt. Medewerkers van het infopunt nemen dan contact op met een van de ouders bij onderbouw leerlingen zodat wij als school de zorg voor de leerling kunnen overdragen. Aan de ouders is ons dringend verzoek de leerling niet gedurende de dag dan alsnog ziek te melden via de Somtoday app.

Ziekteverzuim

Bij oplopend ziekteverzuim, dus als een leerling vaker of langdurig ziek is, krijgt de mentor van de leerling een bericht en gaat deze hierover in gesprek met de leerling en de ouders.

 

 

Privacyverklaring

Onze school maakt deel uit van De Veluwse Onderwijsgroep. Bij de Veluwse Onderwijsgroep staat de veiligheid en ook de privacy van onze leerlingen en medewerkers voorop. Een ieder heeft recht op privacy. Tegelijkertijd hebben wij persoonsgegevens nodig voor ons onderwijs en delen wij privacygevoelige informatie in het belang van onze leerlingen.

In onze privacyverklaring staat beschreven welke verwerkingen van persoonsgegevens binnen de Veluwse Onderwijsgroep plaatsvinden.

Profielkeuze

Zit je in de derde klas havo of de derde klas vwo, dan moet je voor het vierde leerjaar een profiel kiezen. Een profiel laat zich het beste omschrijven als een verzameling vakken die een onderling verband hebben en zich richten op een vervolgopleiding.

Je kunt in het kader van de tweede fase kiezen uit vier profielen:
– cultuur en maatschappij (C&M)
– economie en maatschappij (E&M)
– natuur en gezondheid (N&G)
– natuur en techniek (N&T)

Ieder profiel bestaat uit drie delen:
1) Het gemeenschappelijke deel: iedere leerling krijgt, ongeacht het profiel, dezelfde vakken.
2) Het profieldeel: in dit deel staan de vakken die voor het gekozen profiel gelden. De mogelijkheden hiervoor zijn wettelijk bepaald.
3) De vrije ruimte: in dit deel kies je zelf een vak. Je kunt kiezen uit een selectie van vakken die wij als school aanbieden.

Vanaf de maand september worden de leerlingen in het derde leerjaar in het keuzetraject begeleid door decanen, mentoren, docenten en ouders. Voor 1 maart moet je een definitieve keuze hebben gemaakt en die aan de decaan kenbaar hebben gemaakt. Daarna kun je je profiel, je profielkeuzevakken en je vak(ken) in de vrije ruimte niet meer aanpassen. Alleen in zeer incidentele gevallen en op zwaarwichtige gronden kan de vestigingsdirectie tussentijds besluiten een leerling in de gelegenheid te stellen zijn profiel en/of zijn vak(ken) in het profiel en in de vrije ruimte aan te passen. Het is duidelijk dat de profielkeuze een zorgvuldige zaak moet zijn. De mogelijkheden een keuze in het volgende leerjaar nog te wijzigen zijn beperkt en een wijziging leidt bijna altijd tot een achterstand in het betreffende vak. Op verzoek van de leerling, zijn/haar ouders of op advies van de docentenvergadering, kan uiterlijk tot halverwege het schooljaar in de vierde klassen het profiel en/of vak(ken) in de vrije ruimte gewijzigd worden. Daarbij gelden de volgende restricties:

Klik hier op:

Met vragen over de profielkeuze kun je contact opnemen met de decaan.

 

 

Communicatie gescheiden ouders

Het contact tussen ouder en school loopt via de ouder bij wie de leerling in huis woont. Gescheiden ouders zijn volgens het Burgerlijk Wetboek verplicht om elkaar te informeren over belangrijke zaken rondom hun kind. Soms is de relatie tussen de ouders niet goed. Als de school hiervan weet, is deze verplicht beide ouders actief van informatie te voorzien. Beide ouders worden dan betrokken bij belangrijke beslissingen en ontvangen dezelfde informatie van de school.

Aanvullende afspraken

De niet-verzorgende ouder kan bij de directie een verzoek indienen om rechtstreeks door school geïnformeerd te worden. Dat verzoek dient schriftelijk ingediend te worden en voorzien te zijn van een kopie van een geldig legitimatiebewijs. De verzorgende ouder wordt op de hoogte gesteld van de aanvraag van dit verzoek.

Ouderlijk gezag

Soms heeft maar één van de ouders gezag over het kind. De ouder zonder gezag heeft geen zeggenschap over het kind, maar wel recht op informatie. De school is verplicht informatie over het kind te geven als de ouder daar om vraagt. De ouder heeft geen recht op inzage in het dossier van zijn of haar kind, maar mag wel belangrijke informatie zien, bijvoorbeeld de schoolprestaties.

In uitzonderlijke gevallen mag de school weigeren om informatie te geven aan ouders. Bijvoorbeeld als er sprake is van een rechterlijke beschikking waarin staat dat het recht op informatie voor ouders is beperkt.

 

 

Klachtenregeling

Als een aantal mensen samenwerkt, gaat er wel eens iets niet goed. Bijna altijd kan dat samen opgelost worden. Een heel enkele keer lukt dat niet. Wij vinden dat elk probleem, hoe vervelend ook, opgelost moet worden. Heeft u een klacht? U vindt in onderstaand schema bij wie u terechtkunt.

Het Veluws College heeft een stappenplan waarin precies staat bij wie u een klacht kunt indienen.

klacht betreft verwijzing naar
Levering leermiddelenfonds/boetes mevrouw D. Schenk
Situatie in een klas de betreffende coach
Een mentor/coach teamleider van het team waarin de mentor zit
Een docent teamleider van het team waarin de docent zit
Een conciërge de teamleider facilitair
Een teamleider de adjunct-directeur die de teamleider aanstuurt
Een teamleider de directeur
Een adjunct-directeur de directeur
Een directeur de algemeen directeur VO
Sanctie opgelegd door school eerst de betreffende teamleider, daarna de directie
Roosterzaken de adjunct-directeur die roosterzaken in zijn/haar portefeuille heeft
Verlofaanvragen het infopunt
Rapporten eerst de betreffende teamleider, daarna de adjunct-directeur van de desbetreffende afdeling
Bevordering eerst de betreffende teamleider, daarna de adjunct-directeur van de desbetreffende afdeling
Programma Toetsing en Afsluiting (PTA) eerst de teamleider van het examenjaar, daarna de adjunct-directeur bovenbouw havo of vwo
Ongewenste intimiteiten vertrouwenspersoon

 

Indien u bij de betreffende functionaris geen gehoor heeft gekregen, kunt u contact opnemen met de directie. U kunt ook altijd een klacht indienen bij de externe klachtencommissie:

Sponsorreglement

Het Veluws College staat niet afwijzend tegenover sponsoring, zolang de sponsoring voldoet aan een aantal afspraken. Het Veluws College wenst geen agressief actieve rol te spelen ten aanzien van sponsoring, maar zal zeker geen aanbiedingen afslaan of voor de hand liggende sponsoring mijden.

Over sponsoring hebben we de volgende afspraken gemaakt:

Regeling ontheffing voor het vak lichamelijke opvoeding

Als je lichamelijke problemen hebt waardoor je het vak lichamelijke opvoeding (gymnastiek) niet kunt volgen, kan ontheffing worden aangevraagd voor lichamelijke opvoeding. Dat staat in het inrichtingsbesluit WVO (artikel 26e).

Aanvragen permanente ontheffing

De ouder van een leerling, of een meerderjarige leerling, die wegens lichamelijke problemen van de leerling ontheffing wil aanvragen voor het vak lichamelijke opvoeding, moet hiervoor een verzoek indienen bij de directeur. Als dat mogelijk is, moet de ouder of leerling dit verzoek ondersteunen met een medische verklaring van de behandelend arts. De directeur wint daarnaast advies in bij de schoolarts, die de leerling kan oproepen. De directeur laat binnen twee weken na het advies van de schoolarts weten of de ontheffing wordt verleend.

Leerlingen met een ontheffing krijgen voor het vak lichamelijke opvoeding geen beoordeling op hun diploma. Het gaat hier dus om een permanente regeling.

Slotbepaling

De directeur heeft het recht een aangepaste beslissing te nemen in alle gevallen waarin het reglement niet voorziet of waarin het tot onredelijkheid leidt.

 

Bescherming privacy

Gebruik beeldmateriaal

Op verschillende manieren informeren we (nieuwe) leerlingen en ouders over het onderwijs op onze school. Dit doen we onder andere door middel van foto’s en video’s. Opnames hiervoor worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten, excursies en lessen. Ook uw kind kan op deze foto’s en video’s te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met beeldmateriaal van uw kind.

Voor het publiceren van beeldmateriaal in onze voorlichtingsmaterialen, zoals een poster, brochure of op onze website, vragen wij eenmalig toestemming aan de ouder die het ouderlijk gezag heeft over zijn/haar kind. Deze toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt.

U mag altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming.  Zodra uw kind 16 jaar is, mag het zelf toestemming geven voor het publiceren van het beeldmateriaal.

Het kan voorkomen dat ouders of leerlingen zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar we vragen ouders en leerlingen terughoudend te zijn bij het plaatsen van foto’s en video’s op internet en social media.

(Cyber)pesten

Wij willen dat iedereen, die aan het Veluws College verbonden is, met plezier naar school gaat. In zo’n sfeer is geen ruimte voor (cyber)pesten. Tegen elke vorm van (cyber)pesten treden we streng op. Bij een vermoeden van (cyber)pesten moet je daarvan direct melding maken bij je mentor/coach

De school heeft een Anti-Pestprotocol, dat is geschreven voor de leerlingen, ouders en medewerkers van onze school. Het geeft het beleid van de school weer t.a.v. pesten.

 

 

Social media code

Het Veluws College beschikt over een social media code voor leerlingen. Onder social media verstaan we alle internettoepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen, zoals Twitter, Instagram, Facebook en blogs.
Wanneer je via social media wilt berichten over aspecten die met school te maken hebben, willen we je op het volgende wijzen:

Het is belangrijk dat jij je aan de social media code houdt. Je bent persoonlijk verantwoordelijk voor je publicaties en verspreiding van publicaties via social media, zowel in als buiten de school. Als je afwijkt van deze gedragscode zal de school je ouders informeren en maatregelen nemen.
In ernstige situaties kan dit zelfs verwijdering van de school inhouden. Ontstaat er ten gevolge van jouw gebruik van social media schade voor het Veluws College, dan zal de directie jou of jouw ouders daarvoor aansprakelijk stellen.

Kledingvoorschriften

Op grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling mogen kledingvoorschriften niet discriminerend zijn t.a.v. godsdienst of levensovertuiging, politieke overtuiging, ras, geslacht, nationaliteit of seksuele geaardheid. De kledingvoorschriften van het Veluws College beperken zich tot het volgende:

Gebruik beeldmateriaal

Op verschillende manieren informeren we (nieuwe) leerlingen en ouders over het onderwijs op onze school. Dit doen we onder andere door middel van foto’s en video’s. Opnames hiervoor worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten, excursies en lessen. Ook uw kind kan op deze foto’s en video’s te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met beeldmateriaal van uw kind.

Voor het publiceren van beeldmateriaal in onze voorlichtingsmaterialen, zoals een poster, brochure of op onze website, vragen wij eenmalig toestemming aan de ouder die het ouderlijk gezag heeft over zijn/haar kind. Deze toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt.

U mag altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming. Wij wijzen u hier jaarlijks op in onze nieuwsbrief. Zodra uw kind 16 jaar is, mag het zelf toestemming geven voor het publiceren van het beeldmateriaal.

Foto’s gemaakt door ouders of leerlingen

Zonder toestemming van een docent of een andere medewerker van de school, mag een leerling geen foto- of filmmateriaal van schoolse situaties maken. Het kan voorkomen dat ouders of leerlingen zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar vragen ouders en leerlingen terughoudend te zijn bij het plaatsen van foto’s en video’s op internet en social media.

Gebruik internet

Op het educatieve netwerk mag je internet alleen gebruiken voor opdrachten die door een docent zijn opgegeven en/of die verbonden zijn aan een vak. Je mag internet dus niet gebruiken voor onacceptabele doeleinden als: spelen of downloaden van spelletjes, winkelen, gokken of meedoen met kansspelen. Het is absoluut niet toegestaan sites te bezoeken, te downloaden of te verspreiden die pornografisch, racistisch, discriminerend, beledigend of aanstootgevend materiaal bevatten.

Laptop

Werken met een laptop tijdens schooltijd is praktisch en leerzaam. Hoewel de laptop jouw eigendom is, willen wij als Veluws College toch graag wat adviezen geven om er verstandig mee om te gaan.

Met jouw laptop kun je altijd gebruikmaken van ons draadloze netwerk. Het Veluws College heeft er voor gekozen om geen enkele website af te sluiten. Niet alleen omdat dit vaak lastig is, maar vooral omdat we het belangrijker vinden dat leerlingen leren omgaan met deze vrijheden dan ze te verbieden. Jij beslist dus wat er met jouw laptop gebeurt, welke sites je bezoekt, welke software je downloadt en wie jouw laptop mag gebruiken.

Als je een laptop tijdens de les voor andere doeleinden gebruikt of jouw laptopgebruik wordt als storend ervaren dan mag de laptop in beslag genomen worden door de betreffende docent. De docent levert jouw laptop dan in bij het infopunt waar je deze na je laatste lesuur kan ophalen. Daarnaast krijgen je ouders een mail waarin we wijzen op deze schoolafspraak en waarin we verzoeken om het storende gebruik met jou te bespreken.

Rookbeleid

Als school stimuleren wij de leerlingen zorgvuldig met hun gezondheid om te gaan. Om die reden mag je binnen, op de pleinen en in de omgeving van school niet roken.

Kauwgom

Het laten verwijderen van kauwgom op vloeren en meubilair leidt jaarlijks tot een enorme kostenpost. Daarom is gebruik van kauwgom in het schoolgebouw niet toegestaan.

Permanent writers

Deze stiften met niet-uitwasbare inkt zijn voor geen enkel vak nodig en kunnen veel schade aanrichten. Daarom mag je ze niet bij je hebben op school, laat staan gebruiken.

Geluidsapparatuur

Het gebruik van iPods (of andere geluidsapparatuur) is alleen in de pauze toegestaan in de aula.

Diefstal en vernieling

De school is niet aansprakelijk voor gestolen of vernielde spullen. Bij diefstal of vernieling raden wij je aan aangifte te doen bij de politie. De daarvoor benodigde formulieren zijn verkrijgbaar bij de receptie.

Mobiele telefoon

Het gebruik van de mobiele telefoon is niet toegestaan in het leslokaal. Je houdt je aan de volgende huisregels:

Bij overtreding kan de telefoon of de geluidsdrager in beslag genomen worden door de lesgevende docent. De docent levert jouw telefoon na de les in bij het infopunt, waar je deze na het laatste lesuur van die dag kan ophalen. Daarnaast  wordt er een mail waarin we wijzen op deze schoolafspraak naar je ouders gestuurd met het verzoek deze overtreding met jou te bespreken.  Leerlingen zijn in noodgevallen via de receptie bereikbaar.

In alle lokalen hangt een telefoontas.  Kies je ervoor hier geen gebruik van te maken dan is het raadzaam je telefoon gedurende de lessen in je kluis te leggen.

Corvee

Je bent, net als alle andere leerlingen, verantwoordelijk voor de netheid in en om het gebouw. Leerlingen van leerjaar 2, 3, 4 en 5 helpen bij het corvee. Het rooster voor corvee wordt verzorgd door de medewerkers van de receptie. Iedere leerling is verplicht corveewerkzaamheden te verrichten.

Daarnaast draagt iedere leerling verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige omgang met het milieu in en rond de school. Zwerfafval dien je in de daarvoor bestemde vuilnisbakken te gooien. Iedere leerling kan daarop worden aangesproken, ook als hij niet de veroorzaker van dit zwerfafval is.

Ziekmelding

Ben je ziek en kun je niet op school komen? Als je een minderjarige leerling bent, moeten je ouders jou ‘s morgens voor 8.15 uur via de Somtoday-app ziekmelden. Ben je 18 jaar of ouder ook dan is mogelijk je via Somtoday ziek te melden.

Aan het begin van het schooljaar krijgen alle ouders een  brief absentiemelding via Somtoday, met informatie hoe een ziekmelding kan worden doorgegeven.

 

 

 

 

Op tijd komen 

Je komt op tijd op school en in de les. Kom je te laat zonder goede reden? Dan moet jij je de volgende dag vóór 8.00 uur ‘s morgens melden bij het infopunt.

 

Spelregels

Respect en belangstelling hebben voor elkaar zijn de basis voor overleg, samenwerking en hulpvaardigheid. Uiteraard worden hier met elkaar regels voor afgesproken. Het prettige resultaat? Een werk- en pedagogisch klimaat dat zowel veilig als uitdagend is!

Voor het aanspreken op correct taalgebruik en goede fatsoensnormen gelden de vijf spelregels:

1. Ik accepteer de ander en discrimineer daarom niet.
2. Ik praat met anderen en niet over anderen.
3. Ik gebruik in en buiten school geen geweld.
4. Ik blijf van de spullen van een ander af.
5. Ik help en stimuleren anderen zich ook aan deze afspraken te houden.

Voor de schoolafspraken klik hier.

Foto- en filmmateriaal

Op verschillende manieren informeren we (nieuwe) leerlingen en ouders over het onderwijs op onze school. Dit doen we onder andere door middel van foto’s en video’s. Opnames hiervoor worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten, excursies en lessen. Ook uw kind kan op deze foto’s en video’s te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met beeldmateriaal van uw kind.

Voor het publiceren van beeldmateriaal in onze voorlichtingsmaterialen, zoals een poster, brochure of op onze website, vragen wij eenmalig toestemming aan de ouder die het ouderlijk gezag heeft over zijn/haar kind. Deze toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt.

U mag altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming. Wij wijzen u hier jaarlijks op in onze nieuwsbrief. Zodra uw kind 16 jaar is, mag het zelf toestemming geven voor het publiceren van het beeldmateriaal.

Het kan voorkomen dat ouders of leerlingen zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar we vragen ouders en leerlingen terughoudend te zijn bij het plaatsen van foto’s en video’s op internet en social media.

Ontheffing 2e moderne vreemde taal

In principe heeft elke vwo-leerling, naast Engels, een tweede moderne (vreemde) taal in het pakket. In een aantal gevallen kan hiervan afgeweken worden in het kader van de ontheffingsregeling. Er zijn drie redenen op grond waarvan een ontheffing aangevraagd kan worden:

Talige stoornis

Een leerling of de wettelijk vertegenwoordiger van de leerling, die op grond van een talige stoornis ontheffing wil aanvragen van de tweede moderne (vreemde) taal, moet hiervoor een verzoek indienen bij de directeur. Dat moet gebeuren uiterlijk in de maand mei van het schooljaar voorafgaande aan het vierde leerjaar van het vwo. Dit verzoek wordt alleen in behandeling genomen als het verzoek wordt ondersteund door een deskundigheidsverklaring van de orthopedagoog van de school. De directeur kan de remedial teacher van de school consulteren, waarna de directeur vóór 1 juli van datzelfde jaar schriftelijk laat weten of de ontheffing wordt verleend. Wanneer de ontheffing wordt verleend, kiest de leerling een vak uit het aanbod van de school (minimaal 440 studielasturen) dat gekozen mag worden bij het door de leerling gekozen profiel.

Andere moedertaal

Een leerling of de wettelijk vertegenwoordiger van de leerling, kan na doubleren in het vierde leerjaar met een cijfer voor de tweede moderne (vreemde) taal niet hoger dan een 3, vrijstelling aanvragen voor de tweede moderne (vreemde) taal op grond van het spreken van een andere moedertaal. Onder een andere moedertaal wordt verstaan dat de ouders van de betrokken leerling geboren zijn in het buitenland én dat de leerling thuis een andere taal spreekt dan het Nederlands of het Fries. De directeur consulteert de docent-teamleider van het vierde leerjaar, waarna hij vóór het einde van het schooljaar schriftelijk laat weten of de ontheffing wordt verleend. Wanneer de ontheffing wordt verleend, kiest de leerling een vak uit het aanbod van de school (minimaal 440 studielasturen) dat gekozen mag worden bij het door de leerling gekozen profiel.

Bèta-georiënteerd

Wanneer een leerling met het profiel NG of NT in het vierde leerjaar is gedoubleerd met een cijfer voor de tweede moderne (vreemde) taal niet hoger dan een 3, kan de leerling of de wettelijk vertegenwoordiger van de leerling een vrijstelling voor de tweede moderne taal aanvragen. De directeur consulteert de docent-teamleider van het vierde leerjaar, waarna hij vóór het einde van het schooljaar schriftelijk laat weten of de ontheffing wordt verleend. Wanneer de ontheffing wordt verleend, kiest de leerling een vak uit het aanbod van de school (minimaal 440 studielasturen) dat gekozen mag worden bij het door de leerling gekozen profiel.

Vakantie en roostervrije momenten

Vakanties schooljaar 2024-2025

Start schooljaar 26 augustus 2024
Herfstvakantie 28 oktober t/m 1 november 2024
Kerstvakantie 23  december 2024 t/m 3 januari  2025
Voorjaarsvakantie 24 februari t/m 28 februari 2025
Meivakantie (incl. paasmaandag) 21 april t/m 2 mei 2025
Bevrijdingsdag (officiële feestdag) 5 mei 2025
Hemelvaart + vrije dag 29 mei  en 30 mei 2025
Pinkstermaandag 9 juni 2025
Zomervakantie 21 juli t/m 29 augustus 2025

 

Roostervrije momenten tot aan de kerstvakantie

Attentie: bij roostervrije momenten vallen de normale lessen uit, maar incidenteel kan het voorkomen dat leerlingen verplicht worden naar school te komen voor het inhalen van achterstallig werk en/of inhaal- en herkansingstoetsen.

24 september (hele dag)

7 oktober (middag)

17 oktober (middag)

12 november (hele dag)

25 november (ochtend)

18 december (ochtend)

SOM-today

Het is mogelijk via de website en/of app van SOMtoday op ieder willekeurig moment de actuele stand van zaken van resultaten en absentie op te vragen.

Klik hier voor inlogscherm.

Onderwijsprestaties

Op het VC Walterbosch vinden wij het belangrijk inzicht te geven in de schoolprestaties. Op de website www.scholenopdekaart.nl kunt u de resultaten van het Veluws College Walterbosch inzien en vergelijken met andere scholen. U vindt daar bijvoorbeeld informatie over de slagingspercentages, examencijfers, doorstroom en uitstroom naar vervolgonderwijs.

 

 

Maatschappelijke stage (MaS)

Alle leerlingen van het Veluws College volgen een verplichte, maatschappelijke stage. De maatschappelijke stage is geen gewone stage waarmee je praktijkervaring voor een bepaald beroep opdoet. Doel van de maatschappelijke stage is dat je tijdens je schooltijd kennismaakt met de samenleving door hieraan een onbetaalde bijdrage te leveren.

Spelregels rondom de maatschappelijke stage

Voor meer informatie kun je terecht bij de stagecoördinator van het Veluws College Walterbosch:

 

Microsoft Office

Microsoft Office

Microsoft Office is een pakket dat door leerlingen gratis 5x geïnstalleerd kan worden op een device. Dit kan via:

 

 

 

Jaaragenda

Elk schooljaar worden toets- en tussenweken, inhaaltoetsen, herkansingen, maar ook roostervrije dagen ingepland. Naast de reguliere lessen vinden er ook andere activiteiten plaats. In de agenda op de site is per dag aangegeven welke activiteit er plaatsvindt. De jaaragenda wordt aan begin van het schooljaar vastgesteld tot 31 januari. Begin december wordt de jaaragenda voor de tweede helft van schooljaar vastgesteld.

Het is mogelijk Jaaragenda 2024-2025 te downloaden. De jaaragenda wordt nog aangevuld met activiteiten voor de laatste twee weken van het schooljaar. Zo af en toe kan de jaaragenda nog worden aangevuld of  gewijzigd.

 

 

 

Its Learning

Je volgt in de bovenbouw, afhankelijk van de schoolsoort, ongeveer tien vakken. Leerlingen en docenten werken met weektaken die in de studiewijzers per vak zijn weergegeven.
Alle studiewijzers – ook voor de onderbouw – zijn terug te vinden in Its Learning, een elektronische leeromgeving, waarvoor je aan het begin van het schooljaar inlogcodes ontvangt.

 

Herkansingen bovenbouw

– Voor alle herkansingen geldt de regel dat het hoogst behaalde cijfer telt.
– Voor de niet-examenjaren geldt dat een leerling na toetsweek 1, 2 en 3 telkens de mogelijkheid heeft om één van de toetsen uit de desbetreffende toetsweek te herkansen in de inhaal-/ herkansingsweek. Voor de examenjaren geldt deze mogelijkheid alleen voor toetsen uit toetsweek 1 en 2. Voor de lichtingen 2022-2025 en 2023-2026  van het vwo is een overgangsregeling van kracht. De overgangsregeling vindt u hier.
– Een toets die ingehaald moet worden kan niet herkanst worden. Indien er sprake is van buitengewone omstandigheden, kan de leerling contact opnemen met de teamleider. Deze bepaalt of er aangepaste afspraken gemaakt moeten worden. Voor de lichtingen 2022-2025 en 2023-2026 van het vwo is een overgangsregeling van kracht.
– Als een leerling afwezig is bij de herkansing vervalt deze herkansingsmogelijkheid.
– Voor alle herkansingen geldt dat een toets alleen herkansbaar is wanneer deze als herkansbaar in het PTA/PTV is aangemerkt. Let op: portfolio’s en groepsopdrachten (twee personen of meer) zijn niet herkansbaar.
– Voor PTV-toetsen geldt dat de leerling een herkansingsmogelijkheid verliest als de leerling ongeoorloofd afwezig is geweest bij het maken van de toets of inhaaltoets of als de leerling meer dan tien minuten te laat is gekomen. Is de leerling drie maal ongeoorloofd afwezig of meer dan tien minuten te laat bij een toets of inhaaltoets, dan verliest de leerling dus alle herkansingsmogelijkheden.
Voor PTA-toetsen geldt ongeoorloofde afwezigheid of meer dan tien minuten te laat komen als een onregelmatigheid, waarvan door de teamleider melding gemaakt wordt bij de examencommissie. Die zal na hoor en wederhoor een besluit nemen t.a.v. de eventuele maatregel die wordt opgelegd.
– Een kandidaat krijgt de gelegenheid een onderdeel van één van de SE-vakken Spaans en informatica opnieuw af te leggen. De school bepaalt welke onderdelen van het examenprogramma van het betreffende vak tot dit zogenaamde herexamen behoren.

Voor de onderbouw is geen sprake van een herkansingsregeling.

 

Veilige School

Het Veluws College heeft het convenant ‘Veilige School Apeldoorn’ ondertekend. In dit convenant beloven de scholen voor voortgezet onderwijs, de politie Noord- en Oost Gelderland en de gemeente Apeldoorn dat ze zich inzetten voor de veiligheid van leerlingen en medewerkers van de scholen. Uit dit convenant vloeien voor alle betrokkenen verplichtingen voort. Zo moeten scholen aangifte doen van alle strafbare, of daaraan gerelateerde, feiten binnen school. Strafbare feiten zijn alle handelingen en gedragingen die op grond van een Nederlandse wettelijke bepaling als misdrijf of overtreding zijn aangemerkt. Maakt een leerling zich schuldig aan diefstal op school, dan kan dat dus niet intern worden afgehandeld.
Op grond van het convenant ‘Veilige School’ kan de politie met instemming van de Officier van Justitie eventueel gebruikmaken van het fotosysteem van de school en dit systeem ook gebruiken voor opsporingsdoeleinden. De videobanden of andere beeldbestanden van het bewakingssysteem kunnen ter beschikking worden gesteld aan politie en justitie. Tevens kunnen zij na toestemming van de directie kluisjes en tassen doorzoeken.

De schoolleiding is bevoegd om de naleving van de verbodsbepalingen te controleren (artikel 3 van het convenant). Daarvoor mag zij de volgende onderzoeken uitvoeren:

 

Anti-Pestprotocol

Een van de uitgangspunten op het Veluws College Walterbosch is dat de school alle leerlingen een veilig pedagogisch klimaat wil bieden waarin de leerlingen zich goed kunnen ontwikkelen en waarin maximale leerprestaties mogelijk zijn.

Het Anti-Pestprotocol (2022-2026) geeft het beleid weer van de school en is erop gericht alle leerlingen, ouders en medewerkers op de hoogte te brengen van wat de school doet om een veilig schoolklimaat te bevorderen. Het hoofddoel van het protocol is het voorkomen en bestrijden van pesten door alle betrokkenen en duidelijkheid te geven over ieders rol. Daarnaast heeft het een informatieve en verwijzende functie.

 

 

Bereikbaarheid

Leerlingenadministratie

De leerlingenadministratie is iedere schooldag geopend van 08.00 – 16.30 uur.

Bereikbaarheid docenten

Docenten zijn op school telefonisch bereikbaar van 10.45 – 11.00 uur en van 12.30 – 13.00 uur. Mocht het niet mogelijk zijn op genoemde tijdstippen contact te krijgen met een docent dan zal de telefoniste een terugbelnotitie naar de docent sturen. Docenten zijn ook te bereiken via hun mailadres. In zeer dringende gevallen en wanneer de docent telefonisch niet bereikbaar is, kunt u gebruikmaken van het algemene telefoonnummer van de school. Dit nummer is 055 357 98 25.

Ziekmelden

Meerderjarige leerlingen en ouders van minderjarige leerlingen moeten ziekte van de leerling voor 8.15 uur telefonisch melden: (055) 35 79 825.

Contactgegevens

Veluws College Walterbosch
havo, atheneum en Erasmus
Waltersingel 130
Postbus 789
7301 BA Apeldoorn
T (055) 357 98 25
E: [email protected]

 

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

ERK: de internationale standaard voor Moderne Vreemde Talen

ERK is de afkorting voor het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen. Het ERK biedt een instrument om het niveau waarop een leerling zijn of haar moderne vreemde talen (Engels, Duits, Frans, Spaans) beheerst te beschrijven. Er worden zes beheersingsniveaus onderscheiden: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. A1 is het beginnersniveau en C2 is het niveau van hoogopgeleide moedertaalsprekers. Deze niveaus kun je voor alle talen gebruiken en betekenen in alle landen hetzelfde.

Het ERK onderscheidt daarnaast ook vijf taalvaardigheden: lezen, luisteren, gesprekken voeren, presenteren en schrijven. Dit zijn ook de vaardigheden die in de examens in vmbo, havo en vwo voor de moderne vreemde talen worden getoetst. Voor deze examens zijn per vaardigheid streefniveaus vastgesteld. Deze streefniveaus zijn niet voor alle talen hetzelfde: zo zijn de streefniveaus voor Engels in het examenjaar hoger dan de streefniveaus voor Frans en Duits. De streefniveaus voor de andere leerjaren zijn afgeleid van het streefniveau dat in het examenjaar bereikt moet worden.

Het ERK gaat uit van wat je bij vijf vaardigheden in de vreemde taal kunt. Om voor iedere vaardigheid het niveau te kunnen bepalen, zijn er voor ieder niveau zogenaamde ‘can do-statements’ (in het Nederlands: ‘ik kan-stellingen’). De docenten van de moderne vreemde talen van het Walterbosch hebben de lessen, de toetsen en de schoolexamens aangepast aan de kwaliteitseisen die aan het ERK zijn verbonden. Hiermee garandeert de school dat de taalvakken goed op niveau zijn en dat er aansluiting is op het vervolgonderwijs. Dat is niet alleen handig als je voor je vervolgstudie bijvoorbeeld Engels of Duits nodig hebt, maar ook als je besluit om voor je vervolgstudie naar het buitenland te gaan. Bovendien is het aantrekkelijk voor werkgevers als duidelijk is hoe het met jouw taalvaardigheid staat.

Wil je meer weten, kijk dan eens op de website http://www.erk.nl/leerling

 

 

Tevredenheidsonderzoeken

Jaarlijks benadert het Veluws College Walterbosch leerlingen, docenten en ouders met de vraag of zij deel willen nemen aan een of meer tevredenheidsonderzoeken. De onderzoeken worden digitaal afgenomen via http://www.kwaliteitscholen.nl  De uitkomsten van deze onderzoeken zijn voor de school heel belangrijk om verder vorm te geven aan beleid en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Deelnemers krijgen per mail de inloggegevens die nodig zijn om aan het onderzoek deel te kunnen nemen.

Ouderraad

Iedere vestiging van de Veluwse Onderwijsgroep heeft een ouderraad, zo ook VC Walterbosch. De ouderraad is een groep van betrokken ouders die optreedt als schakel tussen de ouders en de school. Wij zijn een klankbord voor de schoolleiding en hebben als doel goed onderwijs in een veilige leeromgeving. We vergaderen 6 keer per jaar met de schoolleiding. Thema’s die we bespreken zijn onder andere: kwaliteit van onderwijs, communicatie en werkdruk voor de leerlingen.

Mocht u als ouder een thema op de agenda willen plaatsen of heeft u een signaal dat u aan de ouderraad wilt meegeven? Stuur dan een mail naar: [email protected]

 

 

 

Directie en management

Directie

dhr. B. Lommen
directeur a.i.
[email protected]

dhr. M. Jager
adjunct-directeur bedrijfsvoering
[email protected]

 

dhr. R. Kwak
adjunct-directeur onderwijs
[email protected]

 

De directie is overdag bereikbaar via 055 357 98 34
mevr. P. van Aken-Visser, directiesecretaresse
[email protected]

 

Management

dhr. J. Schoonhoven
teamleider leerjaar 1ha
[email protected]

 

dhr. F. Boekhoorn
teamleider leerjaar 2ha, 3a, 3h
[email protected]

 

dhr. R. Koopman
teamleider leerjaar Erasmus 1, 2, 3
[email protected]

 

dhr. E. van den Ham
teamleider leerjaar 4h
[email protected]

 

mevr. S. Esmeijer
teamleider a.i. leerjaar 5h
[email protected]

 

 dhr. G. Boonen
 teamleider 4v
 [email protected]

 

mevr. M. Revet
docent-teamleider 5v, 6v
[email protected]

 

Regelingen

Binnen het Walterbosch zijn een aantal regelingen van kracht. Wil je meer weten klik dan op een regeling voor meer informatie:

 

 

 

Leerlingenstatuut

In het leerlingenstatuut staan de rechten en plichten van alle leerlingen van het Veluws College. Het leerlingenstatuut is opgesteld in samenwerking met de medezeggenschapsraad, hierin zijn ook leerlingen vertegenwoordigd.

Het Leerlingenstatuut is bijgewerkt en geoptimaliseerd voor het schooljaar 2023-2024.

 

Schoolverzekeringen en aansprakelijkheid

Het Veluws College Walterbosch heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.

Ongevallenverzekering

Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen

verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:

Verzekerd zijn alle bij de activiteiten in en rond de school betrokken personen gedurende hun verblijf op school, of tijdens andere activiteiten in schoolverband en wel gedurende de tijd dat zij onder toezicht staan van personeel (in de ruimste zin van het woord) van de Veluwse Onderwijsgroep.

Meeverzekerd is de benodigde reistijd voor het rechtstreeks komen en gaan naar de genoemde schoolactiviteiten.

Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit zo spoedig mogelijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening zo spoedig mogelijk moet worden ingeleverd bij de administratie.

Aansprakelijkheidsverzekering

Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.

Eigendommen van de leerlingen

De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.

Nota bene

Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.

Doorlopende reisverzekering

Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.

Verzekeringen voor leerlingen die stage en werk oriëntatie opdrachten volgen

Het bestuur heeft voor alle scholen van de Veluwse Onderwijsgroep een aansprakelijkheids- en een ongevallenverzekering afgesloten.

De aansprakelijkheidsverzekering scholen met betrekking tot stages

De leerlingen die stages of werkoriëntatie opdrachten volgen zijn verzekerd voor een periode van maximaal 15 dagen. Aansprakelijkheid voor schade toegebracht door deze leerlingen wordt aangenomen. Voorwaarde voor het aannemen van aansprakelijkheid is dat er eenvoudige werkzaamheden onder begeleiding worden uitgevoerd.

Voor meerdaagse stages langer dan 15 dagen graag het “Model Stageovereenkomst” van de verzekeraar gebruiken. Wanneer deze overeenkomst door alle partijen is ondertekend dan is de stagiaire voor aansprakelijkheid en ongevallen goed verzekerd.

Ongevallenverzekering scholen met betrekking tot stages

De dekking voor de ongevallenverzekering is tijdens snuffelstage gewoon van kracht omdat het in de hoedanigheid van de onderwijsinstelling is.

 

 

Veilig Honk

Een Veilig Honk is een adres op de fietsroute van leerlingen van en naar school. Het doel van een Veilig Honk is het geven van hulp aan leerlingen die onderweg pech met hun fiets krijgen of om een andere reden hulp nodig hebben. Als je om hulp vraagt bij de Veilig Honk-adressen gelden de volgende regels:

Leerlingen kunnen op de adressen terecht op weg naar school  en op de terugweg naar huis. Het Veilig Honk-adres is te herkennen aan het Veilig Honk-bord.

 

Leermiddelenfonds

Reglement-leermiddelenfonds-Veluws-College. Alle leerlingen krijgen een leermiddelenpakket. Het Veluws College biedt daarbij de service van een eigen leermiddelenfonds. Het leermiddelenfonds zorgt voor de correcte samenstelling van het jaarlijkse pakket van benodigde schoolboeken en materialen. Dat voorkomt dat je een verkeerd boek of een verkeerde druk van een boek aanschaft. Ook kun je bij een overstap binnen de school, of bij wijziging van het vakkenpakket, het leermiddelenpakket snel aanpassen. De boeken in het leermiddelenpakket zijn nieuw of verkeren in goede staat. Het Veluws College vraagt geen borg voor het leermiddelenpakket.

Schoolfotograaf

Aan het begin van enkele leerjaren maakt een schoolfotograaf, naast de gebruikelijke klassenfoto, van alle leerlingen een set foto’s voor intern gebruik. Leerlingen die dat willen, kunnen de foto’s tegen een redelijke prijs kopen via de webshop Van den Berg-ID.

Printen en kopieren

Veluws Collegepas

Je kunt gebruikmaken van de printers en kopieerapparaten op school. Daarvoor heb je de Veluws Collegepas nodig.

Follow Me printen

Leerlingen kunnen vanaf een werkstation op school een printopdracht naar de Follow Me printer sturen. Vervolgens kun je met je schoolpas de opdracht afdrukken met elke gekoppelde printer of multifunctional op school. Deze printers en multifunctionals zijn te herkennen aan de paslezer aan de zijkant en meestal te vinden op elke verdieping in een gang of openbare ruimte. Mocht je er niet uitkomen dan kun je altijd om hulp vragen bij de conciërge of bij de receptie van jouw school.

Printen via de cloud

Leerlingen kunnen snel, simpel en veilig documenten uploaden met hun smartphone, tablet, computer of laptop. Deze documenten kunnen dan met behulp van de schoolpas op elke printer worden afgedrukt. Leerlingen moeten daarvoor eenmalig een account aanmaken. Met een account is het ook mogelijk via e-mail een document op school uit te printen.

 

Studiecentrum

Leerlingen krijgen voor een groot aantal vakken opdrachten die zelfstandig uitgevoerd moeten worden. Dit kan thuis, maar leerlingen kunnen hiervoor ook terecht in het studiecentrum.

In het studiecentrum kun je:

Openingstijden
Het studiecentrum is geopend op maandag t/m vrijdag van 8.15 uur tot 16.00 uur. In het studiecentrum werken een mediathecaris, medewerkers studiecentrum en vrijwilligers.
Afspraken geldend in het studiecentrum:

Deze en andere regels zijn vastgelegd in de folder ‘Studiecentrum’, die in het studiecentrum te verkrijgen is.

Meer informatie?
Op ItsLearning staan onder Walterbosch>Studiecentrum allerlei tips voor het vinden van informatie voor leesdossiers en
werkstukken, leestips, aanwinstenlijsten en ander nieuws.

 

 

 

Schoolpas

Alle leerlingen van het Veluws College zijn in het bezit van een schoolpas. Deze pas is persoonsgebonden en daarom voorzien van een foto.

Veelzijdig in gebruik

Met de pas heb je als leerling toegang tot de computers in de mediatheek kun je op school printen/kopiëren. Heb je een kluisje dan kan je deze openen met je schoolpas. Daarnaast is de pas een identificatiemiddel voor de toegang tot door school georganiseerde evenementen, zoals schoolfeesten.

Verlies en diefstal

Met de pas moet je net zo zorgvuldig omgaan als met een portemonnee: bij verlies kunnen anderen je pas gebruiken. Heb je de pas verloren? Of is hij gestolen? Laat je pas dan zo snel mogelijk blokkeren bij de balie in het studiecentrum. Voor € 7,00 kun je zelf een nieuwe Veluws Collegepas aanschaffen. Dit kan je regelen bij het studiecentrum. Je blijft als leerling zelf verantwoordelijk voor verlies of diefstal.

Inleveren

De pas blijft eigendom van het Veluws College en wordt na het examen of bij het verlaten van de school weer ingeleverd.

Ouderavonden

Voor ieder leerjaar is er een informatieve ouderavond aan het begin van het schooljaar met op de agenda een specifiek onderwerp voor het betreffende leerjaar.

Bij de brugklas is dat bijvoorbeeld de organisatie en de ‘determinatie’ in dat jaar. De ouderavonden van het 3e leerjaar gaan over de profielkeuze en de rol van de school in dat proces. Tijdens de ouderavonden in de bovenbouw wordt gesproken over de voorbereiding op een vervolgstudie.

Voor alle ouders wordt door de ouderraad van het Veluws College Walterbosch eenmaal per jaar een algemene ouderavond georganiseerd. Voor dit schooljaar is de datum hiervoor nog niet bekend.

 

Driehoeksgesprekken

Elk schooljaar vinden er driehoeksgesprekken plaats tussen coach/mentor en leerling, waarbij ook de ouders van harte welkom zijn. Onder het kopje jaaragenda treft u de exacte momenten aan.

Cijfers en resultaten

Op Walterbosch kun je cijfers behalen, maar werken we ook op andere manieren aan het inzichtelijk maken van je leerproces. Naast cijfers geven docenten ook op een andere manier weer hoe je ervoor staat.

Het is mogelijk via de website en/of app van SOMtoday op ieder willekeurig moment de actuele stand van zaken van resultaten en absentie op te vragen.

Overigens is het cijfer dat in de administratie van de docent staat, het juiste cijfer. Dit cijfer wordt meegenomen bij de bepaling van het gemiddelde resultaat.

Social Media

Behalve op onze eigen website zijn de vestigingen van het Veluws College ook actief op verschillende social media. De vestigingen zijn te volgen op Twitter en ze hebben ieder een pagina op Facebook, Instagram en YouTube. Deze pagina’s zijn allemaal aanvullend: ze geven een goed beeld van activiteiten, maar de belangrijkste informatie staat op de website van de school.

Nieuwsgierig geworden? Klik direct door naar onze pagina’s:

 Twitter

 Facebook

 Instagram

 Youtube

Websites

Het Veluws College heeft naast de algemene website www.veluwscollege.nl afgeschermde websites voor leerlingen en ouders: mijn.veluwseonderwijsgroep.nl​,  SOMtoday en ItsLearning. 

 

Mijn.veluwseonderwijsgroep.nl
Dit is de startpagina van Office365. Hier kun je heel makkelijk toegang krijgen tot de links naar alle Office 365 programma’s en sites die veel op school worden gebruikt. Als je als leerling eenmaal bent ingelogd op deze startpagina dan kun je eenvoudig doorklikken naar andere websites. Het inloggen voor leerlingen verloopt via single-sign-on. Dat wil zeggen dat als leerlingen zijn ingelogd op mijn.veluwseonderwijsgroep.nl ze automatisch kunnen doorklikken naar websites zoals SOMtoday en ItsLearning zonder opnieuw te moeten inloggen. 

SOMtoday 

Om ouders/verzorgers en leerlingen goed op de hoogte te houden van cijfers en absentie werken we met de website en de app van SOMtoday. Ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen kunnen via de website en de app op ieder gewenst moment gegevens zoals cijfers, absentie en het lesrooster inzien. Iedere ouder/verzorger heeft een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. De app van SOMtoday kan gedownload worden in de appstore of de playstore. Zoek daarvoor op ‘somtoday’. 

ItsLearning 

ItsLearning is voor leerlingen een belangrijke informatiebron. In deze elektronische leeromgeving vinden leerlingen uit alle jaarlagen informatie over de verschillende vakken, zoals studieplanners en extra oefenmateriaal. 

Inloggen op afgeschermde websites 

Mijn.veluwseonderwijsgroep.nl​, SOMtoday en ItsLearning zijn afgeschermd. De gebruikersnaam en het wachtwoord, nodig om in te loggen, ontvangen ouders en leerlingen automatisch na inschrijving. Ouders die vorig schooljaar al één of meer kinderen op school hadden, krijgen geen nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord; de bestaande codes blijven geldig. Hiermee kunnen zij ook gegevens inzien van het kind dat nieuw op school komt. Ouders met kinderen op meerdere vestigingen kunnen gebruikmaken van dezelfde inloggegevens. 

 

Digitale oudernieuwsbrief

Naast brieven en uitnodigingen ontvangen ouders via e-mail de oudernieuwsbrief van onze vestiging. Het kan zijn dat de nieuwsbrief wordt tegengehouden door de spamfilter. Om dit te voorkomen, moet u eenmalig de volgende handelingen verrichten:

De oudernieuwsbrief verschijnt gemiddeld 4 keer per schooljaar op ongeveer de volgende momenten:

 

Mail

Alle leerlingen en medewerkers beschikken over een eigen Veluws College-mailadres. Veel communicatie verloopt via de schoolmail. Het is dan ook van belang dat leerlingen regelmatig hun e-mail lezen! 

De mailbox voor leerlingen heeft een limiet van 50MB. Zit de mailbox vol, dan worden mailtjes niet meer ontvangen. Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen van hun mailbox. 

Daarnaast is het belangrijk dat de school beschikt over uw juiste e-mailadres. Mocht u uw e-mailadres aangepast willen hebben, kunt u dit doorgeven via de mail: 

[email protected] 

 

Informeren

Het Veluws College vindt het belangrijk dat ouders goed op de hoogte zijn van wat er speelt op school. Om ouders snel en efficiënt te kunnen informeren, doen we dat bij voorkeur digitaal en vooral via e-mail. Het is daarom belangrijk dat de school beschikt over het juiste e-mailadres. Mocht u uw e-mailadres aangepast willen hebben, kunt u dit doorgeven via de mail:

[email protected]

Bent u niet in de gelegenheid om digitaal informatie te ontvangen dan kunt u dit aangeven bij de administratie (zie mailadres hierboven). Die zorgt dan dat de betreffende informatie voor u klaar ligt op school. U bent als ouders zelf verantwoordelijk voor de ontvangst van informatie van school.

Vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt voor ouders, leerlingen of personeel bij meldingen en klachten over ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, agressie en geweld) binnen de schoolsituatie.

De vertrouwenspersoon gaat na of door bemiddeling een oplossing kan worden gevonden, of dat de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een klacht. Hij begeleidt de klager desgewenst bij de verdere procedure en verleent eventueel bijstand bij het doen van aangifte bij politie of justitie. Wanneer dat wenselijk of noodzakelijk is, verwijst de vertrouwenspersoon de klager ook door naar andere instanties, gespecialiseerd in opvang en nazorg.

Vertrouwenspersonen

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Het extern ondersteuningsteam is schoolbreed, dat wil zeggen dat ondersteuningscoördinatoren van andere vestigingen ook zitting hebben in dit team. Al deze ondersteuningscoördinatoren zijn bekwaam op het gebied van leerlingbegeleiding. Bovendien zitten in dit team deskundigen van buiten de school: de ambtenaar van de leerplichtwet, de schoolarts en iemand van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

In sommige casussen heeft de school specifieke deskundigheid nodig. Bijvoorbeeld om te bespreken welke hulptrajecten een leerling nodig zou kunnen hebben om zijn schoolgang goed te kunnen doorlopen. Via schoolmaatschappelijk werk heeft de school de link met het CJG gelegd. Via deze weg kan de school deskundigheid inschakelen op diverse gebieden. Indien nodig heeft de school een principe afspraak met een extern bureau om, in overleg met ouders en directie, hulp in te kopen als het gaat om vaststellen van dyslexie of andere leerstoornissen. Dit gebeurt alleen als in het intern ondersteuningsteam helder is dat er specifieke deskundigheid ingeschakeld moet worden.

 

Opgroeien in Apeldoorn is leuk, veilig en gezond!

In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor jeugdigen én ouders.

 

Vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden.

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige werken vanuit het CJG en komen regelmatig op de school. Zij hebben de kinderen al vanaf de geboorte in beeld en volgen de groei en ontwikkeling.

Leerlingen in klas 1 en 3 worden door de jeugdverpleegkundigen uitgenodigd om digitaal een vragenlijst over hun gezondheid en welzijn in te vullen. Leerlingen krijgen daarna een digitaal gezondheidsadvies. De antwoorden zijn alleen door de leerling zelf en de jeugdverpleegkundige in te zien. Leerlingen worden individueel gewogen en gemeten.  De jeugdverpleegkundige nodigt jongeren persoonlijk uit voor een gesprek als er reden is om verder te praten. Dat kan omdat de jongeren dat zelf wil. Dat kan ook als de jeugdverpleegkundige graag wat meer wil weten naar aanleiding van de antwoorden van de leerling. Mocht dit gesprek daar aanleiding toe geven dan zal de jeugdverpleegkundige (met toestemming van de jongere) contact met ouder(s) opnemen.

Als het gesprek aanleiding geeft tot meer ondersteuning, zullen wij de ondersteuningscoördinator van school betrekken.
Er zijn verschillende mogelijkheden die wij samen met school kunnen inzetten, zoals schoolmaatschappelijk werk en pedagogenteam.

OJA!
Wanneer een kind zowel thuis als op school gedrag laat zien dat jou als ouder en leerkracht op school voor vragen stelt, kan OJA! mogelijk wat voor jullie betekenen. OJA! Is een module dat zich richt op kinderen die niet goed in hun vel zitten. Samen met de ambulante jeugd – gezinswerker en met school, worden de hulpvragen die ouders en de leerkrachten hebben in kaart gebracht.

Het CJG bij u in de buurt

In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar jeugdigen en ouders terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. Jeugdigen en ouders kunnen er binnenlopen voor vragen en informatie. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die verder kunnen helpen.

Filmpje?
Mocht je hier meer informatie over willen, check onze site.

 

Contact met het CJG?

e: [email protected]

t: (055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30-17.00 uur)

www.cjgapeldoorn.nl
www.facebook.com/CJGapeldoorn

 

 

 

 

Ondersteuningsteam

Aan iedere vestiging van het Veluws College is een ondersteuningsteam verbonden. Het ondersteuningsteam adviseert coaches/mentoren, counselors en teamleiders over de begeleiding van leerlingen, met name bij problemen die extra zorg verlangen, maar biedt ook Zorg op Niveau (ZON).

Het ZON-lokaal is één van de werkplekken van het ondersteuningsteam binnen het VC Walterbosch!

De deuren van het ZON-lokaal staan open voor alle leerlingen en je kan hier altijd met je persoonlijke problemen, zorgen en vragen terecht. Alle onderwerpen zijn bespreekbaar en het blijft in vertrouwen onder elkaar.

Wil je meer weten over het ZON-lokaal en wie de leerlingbegeleiders zijn ga dan naar de Flyer ZON lokaal

Scholen hebben een school ondersteuningsprofiel (SOP) opgesteld. Dit profiel is bedoeld om aan te geven welke basis- en extra ondersteuning een school kan bieden. U vindt in School Ondersteuningsplan 23-27 V4 een beschrijving van de basis- en extra ondersteuning die geboden wordt binnen het VC Walterbosch. De basisondersteuning bestaat uit preventieve en lichte interventies die binnen de school worden uitgevoerd. De extra ondersteuning betreft ‘zwaardere’ (vaak externe) ondersteuning die nodig is om de schoolvoortgang te waarborgen en beschrijft de arrangementen die wij als school dan bieden; vaak betekent dit dat we samen met deskundigen, bijvoorbeeld uit het speciaal onderwijs, een aanbod maken voor die specifieke leerling. De criteria voor basis en extra ondersteuning zijn vastgesteld door het Samenwerkingsverband.

 

Ondersteuningsteam

Verder werkt het ondersteuningsteam zo nodig samen met:

Ondersteunings-coördinator

De ondersteuningscoördinator doet wat zijn naam aangeeft: hij coördineert de zorg voor een leerling. In overleg met mentoren, docentteamleiders, counselor en orthopedagoog zorgt de ondersteuningscoördinator ervoor dat de leerling hulp krijgt van de juiste persoon. Denk aan bijvoorbeeld gespecialiseerde begeleiding voor ASS, ADHD en RT-hulp, gesprekken met leerlingbegeleider, steun bij studievaardigheden en aanmelding voor en bespreking in het interne of externe ondersteuningsteam. En indien nodig helpt hij ouders en leerling de weg te vinden naar de juiste externe instantie(s). Daarbij is hij voorzitter van het intern ondersteuningsteam, waarin maandelijks de leerlingbegeleiders en ondersteuningscoördinator met elkaar overleggen over de ondersteuningsbehoeften van de diverse leerlingen.

 

Ondersteuningscoördinator

Counselor

Soms heeft een leerling een sociaal-emotioneel probleem, de leerling voelt zich bijvoorbeeld somber of heeft een relationeel probleem, bijvoorbeeld altijd ruzie met klasgenoten of thuis. Wanneer de coach de leerling niet verder kan helpen, kan de hulp van een counselor gevraagd worden. Dat is een gespecialiseerde docent. De counselor helpt de leerling beter om te kunnen gaan met het probleem.

Een counselor kan een leerling inbrengen in het zorgteam. Ook begeleidt de counselor de leerling als dat nodig is naar buitenschoolse instanties die gespecialiseerd zijn in sociaal-emotionele begeleiding of therapie. Verwijzing van een leerling naar een counselor vindt plaats na overleg met de betrokken mentor en teamleider. De ondersteuningscoördinator kan ook doorverwijzen.

Counselors:

Remedial Teacher

Voor leerlingen met specifieke leerproblemen of leerachterstanden waarmee ze niet in een reguliere les kunnen worden geholpen, is er remedial teaching (RT). Daarbij krijg je bijvoorbeeld een andere wijze van instructie, specifieke begeleiding met orthodidactische materialen en hulp bij het aanleren van nieuwe leerstrategieën.

Eventueel kan een psychologisch onderzoek (door een orthopedagoog of psycholoog) deel uitmaken van de verwijzing naar remediale hulp. Dankzij dat onderzoek kan dan ook een handelingsplan worden opgesteld in samenwerking met de RT-docent. Een RT-docent is een specialist op het gebied van remedial teaching en is hiervoor speciaal opgeleid. Hij of zij verleent tweedelijnshulp.

 

Remedial teacher

Studiebegeleider

Heb je structurele problemen van ernstiger aard met jouw studie? Dan bestaat er de mogelijkheid voor begeleiding door een studiebegeleider. Deze begeleidt jou of een groepje leerlingen naar een structureel andere studiehouding, zodat je in de toekomst de studie weer zelfstandig op een succesvolle wijze kunt vervolgen. Verwijzing naar een studiebegeleider gebeurt door de mentor.

 

Studiebegeleiders

Decaan

In het Nederlandse onderwijssysteem moeten scholieren al vrij vroeg keuzes maken voor hun vakkenpakket en vervolgopleiding. Dat kunnen best lastige en spannende keuzes zijn. Daarom neemt loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) een belangrijke plaats in binnen de begeleiding van onze leerlingen.  

De decaan begeleidt leerlingen, samen met de mentor, bij profiel- en studiekeuze. Dat gebeurt tijdens de mentorlessen, informatieavonden en individuele gesprekken. Daarnaast organiseert de decaan i.s.m. het vervolgonderwijs activiteiten om leerlingen te helpen bij het maken van hun keuze o.a.

Ook organiseren de Apeldoornse decanen gezamenlijk in samenwerking met Aventus een grootschalige scholenmarkt: NXTLVL. Tijdens drie avonden (MBO, HBO en WO) kunnen leerlingen en ouders voorlichtingen volgen over opleidingen. 

Lees ook meer over profielkeuze en vakken in de vrije ruimte in het hoofdstuk profielkeuze. Op deze pagina vind je ook het profielkeuzeformulieren.

Decaan:

Leerlingen kunnen altijd bij de decaan terecht voor hulp, informatie of advies.

Open dagen en meeloopdagen

Als school vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich goed oriënteren op het vervolgonderwijs. Daarom stimuleren wij leerlingen om open dagen en meeloopdagen te bezoeken. Alle mbo-, hbo- en wo instellingen organiseren een paar keer per jaar open dagen (meestal in het najaar en in het voorjaar). Als een leerling al een studie op het oog heeft, is het goed om een dag mee te lopen met een student of beroepsoefenaar, zo krijgt de leerling een nog beter beeld van de opleiding en of deze bij hem of haar past. Leerlingen kunnen zowel voor open- als voor meeloopdagen verlof aanvragen via het infopunt.

Nieuwsbrieven

Wij vinden het ook belangrijk om leerlingen en ouders te informeren over mogelijkheden en ontwikkelingen, daarom sturen de decanen regelmatig nieuwsbrieven naar leerlingen en ouders met informatie over het maken van keuzes en het keuzeproces, de mogelijkheden na het voortgezet onderwijs, overzichten van de open dagen, aanmelden bij het vervolgonderwijs, studiefinanciering, enz.

nieuwsbrief profielkeuze 3H oktober 2023

Ouders als partners bij LOB

Als ouder bent u een belangrijke sparringpartner voor uw kind bij keuzes die moeten worden gemaakt. Wij proberen u zoveel mogelijk te betrekken bij het traject, bijvoorbeeld tijdens het werken aan opdrachten waarbij de leerlingen u kunnen uitnodigen de opdrachten ook in te vullen en bijvoorbeeld tijdens de profielkeuze avond.

Wij als school kunnen uw hulp ook goed gebruiken bij het vormgeven van ons LOB-programma. Wilt u uw eigen ervaring inzetten om een bijdrage te leveren aan de loopbaanbegeleiding bij ons op school? Uw hulp is zeer welkom! U kunt daarbij denken aan de volgende mogelijkheden:

Ook andere ideeën zijn van harte welkom! U kunt contact opnemen met een van onze decaan, Renske de Gier ([email protected]) of Melina Fraai ([email protected]) als u uw ervaring in wilt zetten om ons te helpen bij LOB in onze school. Ook als u mee wilt denken over de inhoud van onze informatieavonden bijvoorbeeld, horen wij dat graag van u.

Visie LOB

Visie op LOB VC Walterbosch 2020-2024

Toezichthouder

De toezichthouder houdt bij wie er te laat komt, wie er ziek is en wie de klas is uitgestuurd en waakt over degenen die moeten nablijven.

Toezichthouder infopunt

Regionale Verwijsindex

De Regionale Verwijsindex is een informatiesysteem dat bedoeld is om hulpverleners binnen verschillende organisaties inzicht te geven in elkaars betrokkenheid bij een individuele jongere (tot 23 jaar). Hulpverleners die zich ernstig zorgen maken over een jongere, geven dit aan in de Verwijsindex. Door de meldingen in de Verwijsindex weten hulpverleners sneller of een jongere ook bekend is bij een collega, zodat zij kunnen overleggen over de beste aanpak. Hierdoor blijft de jongere in beeld en kunnen hulpverleners elkaar informeren en hun activiteiten op elkaar afstemmen. Wanneer een leerling (door school) wordt gemeld in de Verwijsindex worden ouders hierover geïnformeerd.

Meer informatie?
Het Veluws College is partner van de Verwijsindex | Centrum Jeugd en Gezin Apeldoorn (cjgapeldoorn.nl)

Schoolarts

De GGD onderzoekt in het voortgezet onderwijs de leerling in de eerste klas. Afhankelijk van het schooltype gebeurt dit door de jeugdverpleegkundige en/of de jeugdarts. Zij besteden aandacht aan groei, gezondheid, gedrag en leefstijl. Voor het onderzoek ontvangen de jongere en zijn/haar ouders/verzorgers vooraf een uitnodiging. Het onderzoek bestaat onder andere uit het invullen van een digitale vragenlijst door de leerling. Daarnaast wordt de leerling gemeten en gewogen. De ouders/verzorgers hoeven bij het onderzoek niet aanwezig te zijn, maar ze mogen het wel. Na afloop van het onderzoek krijgt de leerling een brief mee, waarin eventuele bijzonderheden vermeld zijn. Naar aanleiding van het onderzoek kan de medewerker – afhankelijk van de bevindingen – het volgende doen:

Een eventuele doorverwijzing gebeurt altijd in overleg met ouders/verzorgers.

Afspraak maken met de jeugdarts of –verpleegkundige?
T: 088-443 31 00 (maandag t/m vrijdag van 08.00-12.00)
E: [email protected]
W: http://www,ggdnog.nl

Passend Onderwijs

Elke leerling heeft recht op goed onderwijs. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, moeten die zoveel mogelijk krijgen in het reguliere onderwijs. Op die manier worden jongeren het best voorbereid op een vervolgopleiding en doen ze zo goed mogelijk mee in de samenleving. Dat is het uitgangspunt van de Wet Passend onderwijs, die sinds 1 augustus 2014 van kracht is.

Ondersteuning

Iedere leerling krijgt op school de juiste basisondersteuning. Daarnaast bieden we in bepaalde gevallen extra ondersteuning. In ons School Ondersteuningsplan 2023-2027 lees je er meer over. Kunnen we een leerling met een bepaalde ondersteuningsbehoefte op onze school niet helpen, dan zoeken we samen naar een oplossing. Uiteindelijk is de school verantwoordelijk voor het bieden van een passende onderwijsplek aan iedere leerling. Die plek kan op de eigen school zijn of op een andere school in het reguliere onderwijs of in het speciaal onderwijs.

Samenwerking

Onze school maakt deel uit van Samenwerkingsverband 25-05 (SWV25-05). Alle VO-scholen in Apeldoorn, Epe en Voorst maken deel uit van dit samenwerkingsverband en nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de invoering van passend onderwijs. Alle schooldirecties en besturen gaan uit van het volgende: ‘Organiseer passend onderwijs in het reguliere onderwijs als het kan, in het speciaal onderwijs als het moet.’ Daarnaast hebben zij de volgende uitgangspunten onderschreven.

Schakelvoorziening

Het Samenwerkingsverband heeft een kleine schakelvoorziening. Hier kunnen leerlingen terecht die (tijdelijk) op hun eigen school niet goed ondersteund kunnen worden. Doel is dat leerlingen uiteindelijk terugkeren naar school.

 

Huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding

Heb jij moeite met het plannen en maken van je huiswerk? Lyceo verzorgt bij ons op school huiswerkbegeleiding. Door de goede contacten met de school sluiten de diensten van Lyceo goed aan op het onderwijs. Huiswerkbegeleiding helpt jou om beter te plannen en efficiënter te werken, waardoor je het huiswerk op tijd af hebt. Uitstelgedrag behoort tot de verleden tijd!

Bijles

Kun jij wat extra hulp gebruiken bij een bepaald vak? Lyceo biedt bij ons op school vakinhoudelijke één op één bijles aan. De bijles wordt gegeven door ervaren (online) begeleiders. Ze geven je net dat extra steuntje in de rug voor het vak waar jij moeite mee hebt. Voordat je het weet zijn de achterstanden ingehaald en ga jij vol zelfvertrouwen naar de les!

Aan deze vormen van begeleiding zijn extra kosten verbonden voor ouders.

Lyceo in het kort:

 

Wil je ervaren hoe het is om huiswerkbegeleiding bij Lyceo te volgen? Of heb je vragen over de bijles. Dat kan! Vraag naar de mogelijkheden door een e-mail te sturen naar Anne van Schaik, de vestigingsmanager van Lyceo via [email protected]. Of bekijk onze andere vestigingen in Apeldoorn.

 

 

 

Dyslexie

Aan het begin van de brugklas nemen we een dictee en een leestest af om te kijken of er mogelijk sprake is van dyslexie bij een leerling. Wanneer de uitslag van het dictee of de leestest hiertoe aanleiding geeft, start de remedial teacher een vervolgonderzoek. Op basis hiervan wordt besloten of spellinghulp en/of RT-begeleiding nodig is of dat er wordt doorverwezen naar externen.
Ouders van brugklasleerlingen die in aanmerking komen voor RT-hulp, worden na het dyslexieonderzoek uitgenodigd voor een voorlichtingsavond. Ook de ouders van brugklasleerlingen die al met een dyslexieverklaring naar onze school komen, worden hiervoor uitgenodigd.
Leerlingen met een dyslexieverklaring kunnen op maat gesneden faciliteiten krijgen. Op basis van deze verklaring beslist de ondersteuningscoördinator in overleg met de teamleider welke faciliteiten worden toegekend.

Meer informatie is te vinden in het beleidsplan dyslexie.

Brugklassen

Brugklassen

Voor zowel brugklas 1ha als voor vwo-Erasmus is de manier waarop je onderwijs krijgt uniek. Op een aantal onderdelen is het onderwijs hetzelfde georganiseerd, maar er zijn ook verschillen. Die verschillen zitten met name in hoe zelfstandig je werkt.

Wat maakt het onderwijs uniek?

We sluiten het onderwijs beter aan bij wie jij bent en wat jij kunt. Je krijgt meer lessen in domeinen; je hebt klassenwerkuren en je hebt een coach. Die coach kijkt hoe jij het beste leert en begeleidt je hierin. Toetsen we niet het belangrijkste, je krijgt ze wel eens, maar je hebt geen toetsweken. We vinden namelijk dat afronden ook heel goed kan door een presentatie, werkstuk, toneelstuk of een maquette. Ook krijg je niet altijd een cijfer. We bieden – waar het kan – de leerdoelen op twee niveaus aan zodat we de havist niet overvragen en de vwo-er kunnen uitdagen.

Stamlokalen

Elke brugklas krijgt een eigen stamlokaal ik school. Dit is het lokaal waar je tijdens alle klassenwerkuren samen met je klas en coach zit. Ook worden sommige vaklessen gegeven in dit lokaal. Het stamlokaal wordt een beetje je “eigen lokaal” van waaruit je de rest van de school gaat ontdekken.

Klassenwerkuren

Tijdens klassenwerkuren werk je aan je leerdoelen. Dit zijn de taken van je vakken en domeinen, zoals een opdracht of ene practicum. Jouw coach helpt je hierbij en kijkt hoe jij het beste leert en begeleidt jou hierin.

Domeinen

Een aantal vakken die veel met elkaar te maken hebben hebben we samengevoegd in domeinen. Bijvoorbeeld de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde hebben we samengevoegd in het domein Mens en natuur. De vakken aardrijkskunde, geschiedenis, economie en levensbeschouwing in het domein Mens en maatschappij.

Leerlingenraad

De leerlingenraad vertegenwoordigt de leerlingen. Het is de bedoeling dat vertegenwoordigers van alle leerjaren regelmatig in gesprek gaan met een van de directieleden. Tijdens dit gesprek komen primair de belangen van de leerlingen aan de orde. De leerlingenraad levert ook kandidaten voor de medezeggenschapsraad van het Veluws College Walterbosch.

 

Sport en bewegingsonderwijs

 

Bewegingsonderwijs 

Tijdens hun hele loopbaan volgen alle leerlingen het hele jaar bewegingsonderwijs. Ons vak wordt afgesloten door de mate van aanwezigheid, de mate van beweegvaardigheid en de mate van deelname. Leerlingen met een blessure worden ook geacht aanwezig te zijn. Het vak is breed opgezet waardoor alle leerlingen altijd kunnen deelnemen aan de les. Vooral in de rol als beweger, maar ook in de rol als scheidsrechter, coach of spelontwerper. Deelnemen aan de les is om die reden altijd mogelijk en het is de verantwoordelijkheid van de leerling om niet teveel lessen te missen. 

Bijzondere beweegmomenten 

Tijdens het hele schooljaar organiseren we verschillende beweegmomenten naast de lessen bewegingsonderwijs. Zo kunnen leerlingen hun krachten meten met leerlingen van andere klassen of scholen tijdens een aantal sporttoernooien. Er is onder andere het brugklasvoetbaltoernooi, derdeklas racketspelentoernooi en verschillende softbaltoernooien. 

Deze speciale sportprojecten organiseert de vakgroep bewegingsonderwijs meerdere malen per jaar voor de onderbouw en bovenbouw. Deze sportprojecten bieden leerlingen interessante en plezierige beweegmomenten op school en extern op verschillende buitenschoolse sportaccommodaties. De sportprojecten, zoals bijvoorbeeld toernooien, zijn verplicht voor alle leerlingen. 

SOK (Sportoriëntatie en -keuze) 

Voor de examenklassen geldt het bijzondere sportoriëntatie en -keuzeproject waarin leerlingen enkele blokken aan de slag gaan met zelf gekozen sporten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen uit: golf, padel, tennis, fitness, spinning, dans en nog vele ander sporten. 

Het is de verantwoordelijkheid van de leerling dat het SOK-programma is afgerond op het genoemde moment in het PTA. Zie hiervoor ook het examenreglement (in de schoolgids genoemd onder regelingen). 

Excursies

Excursies zijn spannend en altijd leerzaam. Daarom organiseert het Veluws College Walterbosch in de onderbouw minimaal één keer per schooljaar een excursie. Het karakter is educatief en/of cultureel. De voorbereiding ligt in handen van een of meerdere vaksecties. Tijdens deze excursies wordt door de leerling een aantal opdrachten uitgevoerd die later in de les worden besproken. Ook in de bovenbouw vinden, afhankelijk van het leerjaar en de afdeling, excursies plaats. Deze sluiten altijd aan op de behandelde leerstof.

Meerdaagse werkweek

Het Veluws College Walterbosch organiseert in april een werkweek. Leerlingen 4havo en 5vwo gaan die week op (buitenlandse) werkweek.

Extra kosten

Excursies, de activiteitenweek en een eventueel andere activiteit vormen een extra aanvulling op het onderwijscurriculum. Er wordt voor de excursies een financiële bijdrage gevraagd. Voor een overzicht van deze kosten klik hier.

 

KKtoe

KKtoe staat voor: Kunst en Kultuur, tevens organisatie en evenementen. Zij is verantwoordelijk voor het culturele jaarprogramma waarin ruimte is voor creativiteit, muziek en themafeesten.

Veluwse Onderwijsgroep

Het Veluws College Walterbosch maakt deel uit van de Veluwse Onderwijsgroep, een door talent en ambitie gedreven organisatie, die er in de eerste plaats is voor de leerling. Wij geven leerlingen de ruimte en demogelijkheden hun talenten te ontdekken en zichzelf zodanig te ontwikkelen dat zij daar nu en later zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Medewerkers blijven zich daarvoor ook als professional ontwikkelen. Onderwijs is onze kerntaak en dit is gericht op het heden en de toekomst van de leerlingen. Ons onderwijs verbindt hen met de samenleving.

Bijna 2.000 medewerkers maken zich sterk voor kwalitatief en uitdagend onderwijs voor ruim 13.000 leerlingen. Iedere leerling op onze vijftien basisscholen, één school voor het speciaal onderwijs en tien middelbare scholen voorzien wij van een breed onderwijsaanbod Hierdoor krijgen zij allemaal gelijke kansen en worden zij uitermate gestimuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen zij deze delen met anderen. Wij staan stil bij resultaten, vieren successen, maar blijven kritisch kijken naar wat beter kan en moet.

Sectordirecteur voortgezet onderwijs:

Voorzitter College van Bestuur

Medezeggenschapsraad

De medezeggenschapsraad (MR) is het officiële ontmoetingsplatform van ouders, leerlingen, medewerkers van de school. Het doel van de MR is om de openheid, de openbaarheid en het onderling overleg binnen de school te bevorderen. De directie heeft in bepaalde gevallen de instemming van de raad nodig, in een aantal andere gevallen wordt de raad om advies gevraagd. In de MR zijn leerlingen, ouders en personeel  vertegenwoordigd.

Personeelsgeleding

Oudergeleding 

Leerlinggeleding 

Contact

 

GMR

 

 

Ruimte voor Talent

Heeft uw kind een bijzonder talent? Bijvoorbeeld op gebied van muziek, dans of sport? Dan kan uw kind op incidentele basis faciliteiten krijgen. Neem contact op met de coördinator ruimte voor talent voor informatie of faciliteiten.

De coördinator ruimte voor talent van Veluws College Walterbosch is:

Topsport Talentschool

Als één van de 31 Topsport Talentscholen in Nederland bieden de scholen van het Veluws College (Walterbosch, Mheenpark, Twello) samen met UDO en UGO leerlingen, die op hoog niveau sporten faciliteiten aan, zodat ze onderwijs en topsport goed met elkaar kunnen combineren.

Topsport Talentschool

Als Topsport Talentschool werken we samen met het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport (EVOT, voorheen LOOT). Om voor de faciliteiten van de Topsport Talentschool in aanmerking te komen, hebben leerlingen een status (TTS) nodig die is goedgekeurd door de nationale sportbonden en door NOC*NS.  Deze status wordt bepaald door de nationale sportbonden en goedgekeurd door NOC*NSF. Informeer hiervoor dus bij de bond! Jaarlijks wordt de status opnieuw aangevraagd en vervolgens wordt bekeken van welke faciliteiten de leerling gebruik kan maken.

Wat kunnen die faciliteiten zijn? 

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de TTS-coördinator van het Veluws College Walterbosch:

Extra informatie vind je op de website van stichting EVOT: https://www.evot.nl/school-topsport/topsport-talentschool

 

Burgerschap

Iedere school in Nederland dient burgerschapsonderwijs aan te bieden op een manier die bij de eigen school past. Er zijn doelen geformuleerd aan de hand waarvan het burgerschapsonderwijs vormgegeven kan worden, deze vind je hier. (Concept kerndoelen burgerschap) Burgerschap is overal aanwezig is in onze school, het maakt het Walterbosch tot het Walterbosch.

Op verschillende plekken en manieren zul je de burgerschapsdomeinen en –doelen kunnen herkennen, bijvoorbeeld;

Veiligheid, een voorbeeld van burgerschapsdomein schoolcultuur

Het eerste burgerschapskerndoel beschrijft de veilige schoolomgeving met aandacht voor diversiteit en inclusie. Je veilig voelen is een vereiste om tot ontwikkeling te kunnen komen. Afhankelijk van heersende behoeften en maatschappelijke ontwikkelingen passen wij ons aanbod en handelen aan. Op dit moment zal je bij ons op school ten behoeve van brede veiligheid bijvoorbeeld het volgende ervaren:

Democratische cultuur, een voorbeeld van burgerschapsdomein schoolcultuur

Het vierde burgerschapskerndoel beschrijft het samen met leerlingen vormgeven van een democratische cultuur. Je zult zien dat onze leerlingen gevraagd wordt naar hun ervaringen en verbeterpunten in onderzoeken, dat onze medezeggenschapsraad een leerlinggeleding kent, dat we een leerlingenraad hebben en dat teamleiders minimaal driemaal per jaar met leerlingen van hun jaarlaag in gesprek gaan tijdens het leerlingpanel. Zij spreken dan over zaken die goed gaan, zaken die anders kunnen, zorgen en initiatieven. Deze gesprekken worden in de coachlessen voorbereid zodat alle leerlingen hun stem kunnen laten horen.

Er wordt bij ons op school ook gedebatteerd, we brengen een bezoek aan het politieke hart van Nederland (Den Haag), leerlingen volbrengen een maatschappelijke stage, we besteden aandacht aan actuele thema’s, en..  er gebeurt nog heel veel meer.

Uitgangspunten

Het Veluws College Walterbosch hanteert een aantal uitgangspunten die hieronder beschreven staan:

Uitgangspunten:

Identiteit

Het Veluws College is een brede, katholieke scholengemeenschap waar onze leerling centraal staat. Dat betekent dat we zorgvuldig en respectvol omgaan met elkaar in een veilig en zorgzaam schoolklimaat.

Kortom: een goede sfeer, waarin iedereen zich prettig voelt.

Op het Veluws College hechten we grote waarde aan goede omgangsvormen. Dit stelt onder andere eisen en grenzen aan de manier waarop we elkaar aanspreken, aan het taalgebruik en aan het opleggen van sancties. Bij het oplossen van conflicten vindt altijd hoor en wederhoor plaats.

Uitgangspunten christelijke traditie

Gedragsregels

Voor de leerlingen gelden onderstaande regels als basis voor hun gedrag:

Vanzelfsprekend is bovenstaande opsomming niet meer dan een kader dat wenselijk gedrag aangeeft. Docenten kunnen in hun lessen aanvullende regels stellen. In het leerlingenstatuut staan de rechten en plichten van de leerlingen vermeld. (Momenteel wordt er bovenschools gewerkt aan het optimaliseren van het leerlingenstatuut)

Op het Walterbosch hanteren we een aantal schoolafspraken. Deze staan vermeld op de website en iedere leerling is verplicht zich aan de gedragsregels en de schoolafspraken te houden.

 

Examenreglement

Examenreglement 

Elk jaar wordt het examenreglement zo nodig aangepast door de examencommissie en voorgelegd aan de Medezeggenschapsraad. Na goedkeuring krijgen de examenleerlingen aan het begin van het schooljaar het examenreglement uitgereikt. Het examenreglement schooljaar 2024-2025 is ook gepubliceerd op de website onder toetsoverzichten.

Examenreglement

Toetsweken

Het schooljaar 2024-2025 is opgedeeld in periodes. Wanneer je in klas 4h, 5h, 4v, 5v en 6v zit sluit je iedere periode af met een toetsweek. Het toetsrooster wordt zo samengesteld dat de toetsen zo evenwichtig mogelijk zijn verspreid. In principe zijn er op een dag niet meer dan drie toetsen die veel voorbereiding vereisen.
Voor de afdelingen 3h, 3a en 3Erasmus zijn er tussenweken gepland met toetsdagen. De leerlingen van 3h, 3a en 3Erasmus maken tijdens de toetsweken kennis met toetsen middels toetsdagen. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een hele toetsweek. 

In de afdelingen 1 en 2 van de onderbouw ha en het Erasmus worden er geen toetsweken ingepland. Zij sluiten de periode af met een tussenweek.  

Voor een aantal klassen is er op één van de middagen in de toetsweek een sporttoernooi. Sporttoernooien zijn eigenlijk gymlessen en daarom is deelname voor alle leerlingen verplicht. Ook is er de mogelijkheid dat er een excursie gepland staat. Deelname aan een excursie is verplicht omdat het een schoolactiviteit is.  

Cijfers en inhaalmoment 

Een toetsperiode wordt afgesloten met een digitaal cijferoverzicht. Indien je een werk mist wegens ziekte, kun je dit inhalen tijdens de inhaal- en herkansingsmomenten die plaatsvinden in de periode volgend op de toetsweek. 

In de  Jaaragenda 2024-2025 wordt aangegeven wanneer de toetsperiodes en inhaalmomenten plaatsvinden.  

Toetsen 2024-2025

Bovenbouw

Het schoolexamen, ook wel het programma van toetsing en afsluiting (PTA) geheten, is deel van het eindexamen dat over een aantal vakken in de gehele bovenbouw wordt afgenomen.

Reglementen en toetskader

Toetsoverzichten per lichting bovenbouw alleen PTA toetsen (dit is examenwerk)

Toetsoverzichten bovenbouw inclusief niet-examenwerk

alle toetsdossiers 4havo

alle toetsdossiers 5havo

alle toetsdossiers 4vwo

alle toetsdossiers 5vwo

alle toetsdossiers 6vwo

Toetsoverzichten onderbouw

Bewegingsonderwijs

Kleding

Tijdens de lessen lichamelijke opvoeding draag je speciale sportkleding: een shirt, dat in verband met de veiligheid niet al te wijd mag zijn, een korte broek en gymschoenen. Een trainingspak is alleen toegestaan bij gymnastiek buiten. Op het sportveld dien je sportschoenen te dragen van degelijke kwaliteit. In de gymzalen zijn zaalsportschoenen van degelijke kwaliteit verplicht.

Lestijden bewegingsonderwijs

Lesuur – bij gymlessen binnen

Lesuur – bij gymlessen buiten

Waardevolle spullen

Het meebrengen van waardevolle spullen naar de buiten locatie en de gymzalen wordt afgeraden. Leerlingen doen er goed aan hun waardevolle spullen in hun kluisjes op te bergen of anders mee te brengen naar de zaal, waar de spullen worden ingeleverd bij de docent. De kleedruimtes bij de buiten locatie worden tussen de lessen door afgesloten om diefstal te voorkomen. Dat geldt niet voor de kleedruimtes bij de gymzalen. Het meebrengen van waardevolle spullen door leerlingen is op eigen risico.

Afspraken en regels voor het vak LO

● Lestijden/Te laat regeling: zie schoolafspraken.
● Als je in de periode van buitenlessen te laat bent, dan dien je na de gymles een ’te laat briefje’ te halen bij het infopunt.

● Blessures: als je geblesseerd bent, dan meld je dit altijd bij de docent LO met een brief van je ouders en je hebt je gymkleding gewoon bij je. In principe ben je aanwezig in de les LO om bijvoorbeeld als scheidsrechter op te treden of een aangepast programma te volgen.  Ook als je fysiek niet in staat bent  zelfstandig naar het buitenveld of externe locatie te fietsen, dan ga je dit melden bij jouw LO-docent. Bij langdurige blessures dien je altijd contact op te nemen met de docent LO. Je krijgt dan een vervangende opdracht uitgereikt zodat je toch een LO cijfer kunt krijgen. Voor regeling ontheffing voor het vak LO (zwaardere blessures/omstandigheden): zie regelingen.
● Slecht weer regeling in buitenperiode: op het dagrooster (op schermen op school en via internet) staat bij slecht weer vermeld waar je les hebt.
● Kleding: In de LO-les draag je sportkleding en schoenen die bedoeld zijn om op te sporten. Shirts of hemdjes dienen hooggesloten te zijn, en hemdjes dienen een brede band te hebben.
● Vergeten kleding: als je de sportkleding vergeten bent, dan ga je voor de les naar de docent. Afhankelijk van de regeling van de docent kun je kleding lenen of huren. Geleende kleding geef je de volgende les gewassen terug aan de docent. Broek en/of shirt huren kost € 0,50.

 

Stichting Leergeld

De Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolexcursies en schoolkampen. Deze buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enz.) worden door de Stichting Leergeld geheel of gedeeltelijk bekostigd. Daarnaast voorziet zij kinderen van diverse schoolkosten, zoals een fiets en Chromebook. De Stichting Leergeld helpt gezinnen uit de gemeente Apeldoorn en Voorst als het inkomen van de ouder(s) onder de 130% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om kinderen van 4 tot en met 17 jaar.

Contact
Op werkdagen is Stichting Leergeld telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 085-047 17 74. Daarnaast is er dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur een inloopspreekuur. Stichting Leergeld is te bezoeken in de CODA bibliotheek aan de Vosselmanstraat 299 te Apeldoorn.

[email protected]
www.leergeldapeldoornvoorst.nl

Tegemoetkoming schoolkosten

Heeft u kinderen van 12 tot 18 jaar? Dan kunt u misschien kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Als u recht hebt op kindgebonden budget, krijgt u bericht van de Belastingdienst.

Is uw kind 18 jaar en zit op het voortgezet onderwijs? Dan kan uw kind in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor scholieren. Deze tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en eventueel een aanvullende toelage. De tegemoetkoming is een gift en gaat in vanaf het kwartaal na de 18e verjaardag van uw kind. Ouders krijgen dan geen kinderbijslag meer. Vraag de tegemoetkoming schoolkosten tijdig aan bij DUO.

WIS Collect

Via Wis Collect kunt u snel en eenvoudig de ouderbijdrage voldoen, betalen voor leermiddelen en voor activiteiten waar een vrijwillige bijdrage aan verbonden is. Indien er een betaling van u gevraagd wordt, krijgt u een mail met een link naar WIS Collect waarin wordt aangegeven dat er een betaling voor u klaarstaat. Deze betaling kunt u via iDeal voldoen.

Hoe werkt het?

Als er een betaling van u gevraagd wordt, krijgt u een e-mail van WIS Collect ([email protected]). In deze e-mail vindt u een link naar de website van WIS Collect. Hier ziet u een overzicht van eerdere, huidige en eventuele toekomstige facturen. U kunt facturen gemakkelijk via iDeal voldoen. Na uw betaling vindt u een afschrijving op uw bankrekening onder vermelding van ‘Mollie Payments’ met een factuurnummer.

Veiligheid en privacy

Alle betalingen via WIS Collect worden met iDEAL binnen uw eigen, veilige bankomgeving afgehandeld. Na het betalen van een factuur ontvangt u een kopie per e-mail, zodat achteraf duidelijk is waarvoor u heeft betaald. WIS Collect is aangesloten bij het Privacy Convenant waarmee gegarandeerd is dat er uiterst zorgvuldig wordt omgegaan met uw gegevens.

Vragen

Op de website van WIS Collect (www.wis.nl/ouders&studenten) kunt u een video bekijken. Stuur bij vragen over WIS Collect een e-mail naar:  [email protected] 

Bijdrage keuzevakken

Alle vestigingen bieden verschillende keuzevakken aan. Leerlingen in klas 1HA, 2HA, 3H en 3V van het Veluws College Walterbosch volgen een keuzevak (Podium, Onderzoek & Ontwerpen of Nieuwe Media). Voor deelname aan deze keuzevakken wordt geen extra ouderbijdrage gevraagd.

Vrijwillige Ouderbijdrage

Laat iedereen meedoen, geef een vrijwillige bijdrage! 

De vrijwillige ouderbijdrage is een belangrijke bijdrage voor onze school. Hiermee kunnen we extra activiteiten aanbieden die we belangrijk vinden voor onze leerlingen. Voor deze activiteiten ontvangen wij als school geen geld vanuit de regering. De ouderbijdrage is geheel vrijwillig, maar onmisbaar om deze extra’s mogelijk te maken. Daarom vragen we u vriendelijk om de bijdrage van € 40,00 te betalen als u dat kunt. Natuurlijk waarderen we elke bijdrage, groot of klein. 

Laat iedereen meedoen
De vrijwillige ouderbijdrage is écht vrijwillig. Ook als een ouder niet kan of wil betalen, mag een leerling altijd meedoen. Maar als veel ouders niet kunnen of willen betalen, kunnen we helaas minder activiteiten organiseren. Kunt u de bijdrage niet betalen? Op Stichting Leergeld kunt u een vergoeding aanvragen. 

De vrijwillige bijdrage van € 40,00 besteden we aan: 

Betaal gemakkelijk en direct met WIS collect. Aan het begin van het schooljaar ontvangt u van ons per mail een betaalverzoek met daarin een link. 

Naast deze bijdrage kan per leerjaar nog voor andere activiteiten een vrijwillige bijdrage worden gevraagd. Informatie over overige kosten per schooljaar: 

 

Solidariteitsfonds

We vragen aan alle ouders om een bijdrage voor het solidariteitsfonds, hiermee kunnen we ouders die de ouderbijdrage niet kunnen voldoen tegemoetkomen. We gaan uit van een bedrag van € 5,00 per leerling, het bedrag kunt u naar beneden of boven bijstellen.

 

Heeft u vragen over de vrijwillige- en andere ouderbijdragen, dan kunt u contact met ons opnemen.  

 

 

 

Overgangsnormen

Het doel van de overgangsnormen is de leerling op een plek te krijgen waar deze de meeste kans van slagen heeft. Indien een leerling niet aan de overgangsnormen voldoet, dan neemt het team, bestaande uit de coach, de betrokken vakdocenten en de teamleider, aan het einde van het schooljaar een besluit over het (gewenste) vervolg.

Klik hieronder voor de overgangsnormen van het betreffende leerjaar:

 

 

 

Toelating

Naar de brugklas

Je wordt toegelaten tot de brugklas van het Veluws College Walterbosch met een positief advies van jouw basisschool. Bij de plaatsing van de leerling is het advies van de basisschool, dat is afgegeven voor 1 april, leidend. Ook als de wens van de wettelijk vertegenwoordigers en het niveaubepaling/plaatsingsadvies niet gelijk zijn, blijft het door de basisschool bepaalde niveau leidend.

De toelatingscommissie van de school plaatst de leerling in een opleiding op basis van de inhoud van het complete overstapdossier. Indien aanvullende informatie nodig is over de leerling wordt contact opgenomen met de basisschool. Als het resultaat van de Cito Eindtoets hoger uitpakt dan het advies van de basisschool, dan wordt het advies naar boven bijgesteld.

Bezwaar

Ouders of wettelijk vertegenwoordigers kunnen tegen dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen – met redenen omkleed

Naar andere leerjaren

De toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot andere leerjaren. Een leerling kan alleen tot een bepaald type onderwijs op de vestiging Veluws College Walterbosch worden toegelaten indien redelijkerwijs kan worden verwacht dat de leerling in staat is op een redelijke termijn een bepaald type onderwijs met een diploma af te ronden. Die verwachting is gebaseerd op de tot dan toe behaalde resultaten, de getoonde motivatie, inzet, inzicht en advies van de afleverende school. De toelatingscommissie kan aan de toelating van een leerling nadere voorwaarden verbinden. Bovendien moet er een plaatsingsmogelijkheid zijn in het desbetreffende leerjaar. De school waar de leerling vandaan komt, wordt altijd geconsulteerd.

Procedure Toelating mavo – 4havo

Procedure van 5havo naar 5 vwo

Het is mogelijk een aanmeldingsformulier op te vragen bij de Leerlingenadministratie – t: 055 3579825

Bezwaar

Ouders of wettelijk vertegenwoordigers kunnen bij de genoemde toelatingscommissie schriftelijk bezwaar aantekenen – met redenen omkleed – tegen dit besluit. Dat moet binnen een termijn van vijf werkdagen. De commissie heroverweegt dan haar standpunt en deelt belanghebbenden binnen een termijn van vijf werkdagen haar besluit mee. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de vestigingsdirecteur van Veluws College Walterbosch. Deze neemt een besluit waartegen verder beroep niet meer mogelijk is.

Kluisjes

Leerlingen ontvangen aan het begin van het schooljaar informatie over de kluisje. In dit bericht staat hoe je een schooljaar lang gratis gebruik kunt maken van een kluisje. Het is mogelijk met je mobiele telefoon het kluisje te openen.

 

 

Bij calamiteiten is het mogelijk dat kluisjes worden gecontroleerd. Informatie hierover is te vinden op onze website onder veilige school

 

 

 

 

 

Begeleiding

Het Veluws College besteedt veel aandacht aan de leerlingbegeleiding, die gericht is op de individuele behoefte van een jongere. De één heeft begeleiding nodig op sociaal-emotioneel terrein, de ander wil hulp bij het verbeteren van studievaardigheden en een derde wil achterstanden wegwerken bij een vak.

Uitgangspunt bij de begeleiding is om de ontwikkeling van de leerlingen tot jongvolwassenen zo goed mogelijk te laten verlopen. We willen de leerling helpen zelfstandig te worden. In de lagere leerjaren is de begeleiding daarbij intensiever dan in de hogere leerjaren.

 

 

 

Lestijden

Op Walterbosch wordt een lesrooster van 50-minuten gehanteerd:

Les/pauze tijden
Lesuur 1 — 08.30 – 09.20
Lesuur 2 — 09.20 – 10.10
Pauze — 10.10 – 10.30
Lesuur 3 — 10.30 – 11.20
Lesuur 4 — 11.20 – 12.10
Pauze — 12.10 – 12.40
Lesuur 5 — 12.40 – 13.30
Lesuur 6 — 13.30 – 14.20
Pauze — 14.20 – 14.30
Lesuur 7 — 14.30 – 15.20
Lesuur 8 — 15.20 – 16.10
Lesuur 9 — 16.10 – 17.00

 

Tijdens de week van de driehoeksgesprekken zal er een verkort lesrooster worden gehanteerd. Dat betekent dat er 7 lessen gedraaid worden van 40 minuten. De middagpauze komt dan te vervallen, zodat de laatste les om 14.00 uur eindigt. Het verkorte lesrooster ziet er dan als volgt uit:

les/pauze tijden
lesuur 1 — 08.30 – 09.10
lesuur 2 — 09.10 – 09.50
pauze — 09.50 – 10.10
lesuur 3 — 10.10 – 10.50
lesuur 4 — 10.50 – 11.30
pauze — 11.30 – 12.00
lesuur 5 — 12.00 – 12.40
lesuur 6 — 12.40 – 13.20
lesuur 7 — 13.20 – 14.00

 

 toetstijden toetstijden verlengers
 toetsuur 1 08.30-09.20 08.20-09.20
 toetsuur 2 09.30-10.20 09.30-10.30
 toetsuur 1, 2 08.30-10.10 (toets 100 min) 08.20-10.20 (toets 100 min)
 toetsuur 3 10.30-11.20 10.40-11.40
 toetsuur 4 11.30-12.20 11.50-12.50
 toetsuur 3, 4 10.30-12.10 (toets 100 min) 10.40-12.40 (toets 100 min)
 toetsuur 5 12.40-13.30 13.10-14.10
 toetsuur 6 13.40-14.30 14.20-15.20
 toetsuur 5, 6 12.40-14.20 13.10-15.10
 toetsuur 7 14.40-15.30 15.30-16.30

Opleidingen

Walterbosch is de vestiging van het Veluws College met de volledige programma´s van havo, atheneum en vwo-Erasmus

Brugperiode

In de eerste klas start je in een brugklas havo/atheneum. Aan het eind van leerjaar 1 wordt er tijdens de docentenvergadering besloten of een leerling na de brugklas overgaat naar de tweede klas havo/atheneum. Aan het eind van leerjaar 2 wordt gekozen voor havo of atheneum.

Havo

De havo bereidt je voor op het hoger beroepsonderwijs. Het totale onderwijsprogramma duurt vijf jaar.

Vwo-Erasmus

Voor leerlingen die meer kunnen en meer willen hebben we vwo-Erasmus ontwikkeld. Klik hier voor meer informatie over Erasmus op de vestiging Walterbosch.

Atheneum

Voor leerlingen uit vwo-Erasmus en uit de havo/atheneum burgklas met een atheneum advies  is “het nieuwe vwo” een passende leeromgeving. In de
Brochure Het Nieuwe VWO wordt uitgelegd hoe die leeromgeving eruitziet en waarom deze er zo uitziet. Het uitgangspunt is dat het programma de mogelijkheden biedt om samen met je coach jouw persoonlijke leerroute samen te stellen